9 Οκτωβρίου 2017

Kyle Bass: «Αγοράζει» Ελλάδα ενόψει πολιτικής αλλαγής

Οι πρώτες ενδείξεις πως η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει είναι γεγονός αλλά θρυαλλίδα βελτίωσης του κλίματος θα είναι η στροφή προς μια κεντροδεξιά, πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις κυβέρνηση, εκτιμά ο Kyle Bass, επικεφαλής της Hayman Capital Management. Δεν είναι θιασώτης των πολιτικών αυτής της κυβέρνησης. Πώς θα μπορούσε άλλωστε όντας γέννημα θρέμμα των κεφαλαιαγορών, σχολιάζουν όσοι τον έχουν γνωρίσει. 

Ο Kyle Bass δηλώνει "Long" για την αγορά και τις τράπεζες, ενώ προτρέπει τους ομολόγους του να αγοράσουν τραπεζικές μετοχές και όχι μόνον. "Οι ελληνικές τράπεζες επιτέλους κάνουν πλέον όλα αυτά που πρέπει να γίνουν", δηλώνει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας πως η αθροιστική τους κεφαλαιοποίηση ως προς το ΑΕΠ είναι από τις χαμηλότερες παγκοσμίως σε μια σαφή προτροπή προς τους επενδυτές να εξετάσουν πόσο υποτιμημένες είναι. 

Θα έχει προφανώς χτίσει μεγάλες θέσεις, θα βιαστούν να πουν πολλοί, και επιχειρεί να στηρίξει την επένδυσή του. Είναι ασφαλώς μια καλή εξήγηση. Όμως σύμφωνα με την ανάλυσή του η κυοφορούμενη αλλαγή κυβέρνησης σε έναν ορίζοντα 18 μηνών, όπως ο ίδιος εκτιμά, θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά. Και η εκτίμηση αυτή δεν είναι μόνον δική του.

"Η Ελλάδα θα μπορούσε να επανέλθει στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος όπως και η Αργεντινή μετά την πτώση των λαϊκιστών της Κριστίνα Κίρχνερ και την επικράτηση του Μαουρίσιο Μάκρι", αναφέρουν πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων. (Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο της Αργεντινής έχει ανακάμψει κατά 120% από τα τέλη του 2015).

Ο Kyle Bass όμως το λέει ξεκάθαρα: "Η Ελλάδα μπορεί να μην έχει αυτή τη στιγμή την κατάλληλη ηγεσία αλλά πιστεύω πως κάτι σπουδαίο θα συμβεί στην Ελλάδα κατά την επόμενη διετία" λέει και κάνει σαφή αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Δεν γίνονται αυτή τη στιγμή αξιοσημείωτες άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό που πιστεύω πως οφείλεται στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση. Οι διεθνείς επενδυτές χρειάζονται πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα πολιτική ηγεσία πριν αρχίσουν να τοποθετούνται ουσιαστικά και εκτιμώ πως τα επόμενα χρόνια θα γίνουν μερικές εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις" εξηγεί.

Τι υπεραξίες μπορούν να βγουν από την Ελλάδα; Κατά τον Bass, και εφόσον τα πράγματα εξελιχτούν όπως πιστεύει, οι τραπεζικές μετοχές μπορούν να πολλαπλασιάσουν αρκετές φορές τα χρήματα όσων τις εμπιστευτούν, αφού διαπραγματεύονται μόλις στο 25% με 30% της λογιστικής τους αξίας και η εμπειρία από την Πορτογαλία, την Ιρλανδία ή την Ισπανία δείχνει πως μπορούν να ανακάμψουν πάνω από το 100% της λογιστικής τους αξίας.

Εάν το σενάριο που περιγράφει ο Kyle Bass ευσταθεί μένει να φανεί πόσο έντονα ανοδικά θα αντιδράσουν άμεσα τα ελληνικά assets όταν διαφανεί καθαρότερα το πότε θα γίνουν εκλογές. Ο ίδιος πιστεύει περί το 20% με 30% μέσα σε λίγες συνεδριάσεις. 

Πηγή: Απόσπασμα από άρθρο του Ηλία Μπέλλου στην kathimerini.gr 

Σχετικό: bloomberg.com/news-video






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου