8 Ιανουαρίου 2018

The American Interest: «Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας»

Εκτενές αφιέρωμα στον Ιβάν Σαββίδη με αιχμές για ενδεχόμενους δεσμούς του με τα συμφέροντα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δημοσιεύει το αμερικανικό περιοδικό The American Interest.

Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας - Από τη Ρωσία με αγάπη» και επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα η δραστηριότητα του κ. Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ερωτήματα όσον αφορά 
τις επιδιώξεις του αλλά και την προέλευση των πόρων του.

«Πώς ένας άνδρας που στα χαρτιά έχει περιουσία 760 εκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία;», διερωτάται το δημοσίευμα.

Το «The American Interest» σημειώνει πως η επένδυση Σαββίδη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φαντάζει κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του Ναυτικού του NATO στα Βαλκάνια, την περιοχή όπου εφάπτονται οι σφαίρες της Δύσης και της Ρωσίας. 

Το αμερικανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι ο Αμερικάνος πρέσβης στη Ελλάδα, Geoffrey Pyatt, χαρακτήρισε τον Ιβάν Σαββίδη ως κάποιον που έχει μασκαρευτεί τον οικονομικό σωτήρα της Θεσσαλονίκης, αλλά στην πραγματικότητα προωθεί τα συμφέροντα του Putin στο Αιγαίο. «Υπό αυτό το πρίσμα όλες οι δουλειές του Σαββίδη στην Ελλάδα δείχνουν να εξυπηρετούν την ατζέντα της Μόσχας», αναφέρει το άρθρο. 

«Ο Σαββίδης έχει γίνει έναν πιστό όργανο της αριστερής κυβέρνησης, η οποία ανελίχθηκε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα επιβληθεί σε άτομα σαν αυτόν, αλλά αντιθέτως τους έδωσε την άδεια να ευδοκιμήσουν», σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό..

Το περιοδικό αναγνωρίζει πως οι καταγγελίες σχετικά με τον κ. Σαββίδη μπορεί να είναι άστοχες, όμως υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ρωσοπόντιος επιχειρηματίας έχει μία μεγάλη διαφορά από τους παραδοσιακούς «ολιγάρχες» της Ελλάδας: Οι υπόλοιποι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πάντοτε φιλοδυτικοί Ευρω-Ατλαντιστές, ενώ ο κ. Σαββίδης θυμίζει περισσότερο το γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.

Η διαδρομή του κ. Σαββίδη είναι «μία τυπικά σκιώδης ιστορία πλουτισμού στη μετά-Σοβιετική» περίοδο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και 
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου