13 Ιανουαρίου 2018

DW: «Ξεπουλάει» η Γαλλία τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Γρηγορότερες διαδικασίες απέλασης, έλεγχοι στα κέντρα φιλοξενίας, διαχωρισμός οικονομικών μεταναστών και προσφύγων. Αυτά είναι τα κύρια σημεία της νέας γαλλικής προσφυγικής πολιτικής. Πολύ σκληρή για κάποιους. 
Από τη Deutsche Welle:

«Πέρασα μέσα από μια κόλαση στη Λιβύη και έφθασα εδώ. Και εάν είμαι άτυχος, τότε αυτοί θα έρθουν εδώ ένα ωραίο πρωί, θα με πιάσουν και θα με γυρίσουν πίσω από εκεί που ήρθα».

Ο Αλασάν από το Μάλι βρίσκεται παράνομα στη Γαλλία. Τώρα μένει σε ένα κατάλυμα για πρόσφυγες στο κέντρο του Παρισιού και όταν κάνει λόγο για «αυτούς» εννοεί τους συνεργάτες των γαλλικών αρχών μετανάστευσης. Αυτοί θα μπορούν στο μέλλον να κάνουν ελέγχους σε προσφυγικά καταλύματα. Οι άνθρωποι που δεν θα έχουν νόμιμα έγγραφα και αξίωση για παροχή ασύλου θα μπορούν να απελαύνονται άμεσα ή να φεύγουν οικιοθελώς από τη χώρα. Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις που ασχολούνται με τα καταλύματα προσφύγων στη Γαλλία κάνουν λόγο για «ξεπούλημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»:

«Αυτή η εγκύκλιος που εστάλη παραβιάζει την αρχή που λέει ότι όποιος έχει ιδιαίτερη ανάγκη προστασίας, έχει καταρχάς το δικαίωμα να γίνεται δεκτός στη χώρα. Φοβούμαστε ότι οικογένειες, γυναίκες και άλλοι άνθρωποι που χρήζουν προστασίας δεν θα τολμήσουν να έρθουν στα κέντρα και θα μένουν στους δρόμους» ισχυρίζεται ο Γιανίκ Λε Μπιχάν από του Γιατρούς χωρίς Σύνορα. 

Η Γαλλία θα παραμείνει μια ανοιχτή χώρα δηλώνει ο Μακρόν 

Η κυβέρνηση ωστόσο από την πλευρά της διατείνεται πως οι έλεγχοι θα γίνονται από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους σε θέματα ασύλου και μεταναστών και θα είναι σε θέση να διακρίνουν τις πραγματικές ανάγκες ενώ στόχος είναι να βελτιώσουν τη διαβίωση όσων ήδη διαθέτουν το status του πρόσφυγα ή μπορούν να το αποκτήσουν. Ο νέος νόμος περί μετανάστευσης στη Γαλλία θα προβλέπει, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση, γρηγορότερες διαδικασίες χορήγησης ασύλου και αυτοί που ήδη διαθέτουν άσυλο θα μπορούν ευκολότερα να εργάζονται και να σπουδάζουν στη χώρα.

Ωστόσο ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Καθολική Βοήθεια φοβούνται πως θα δημιουργηθούν δυο τάξεις προσφύγων. Όπως λέει ο Λοράν Τζοβανόνι:

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτά που λέει η κυβέρνηση και τι πραγματικά σημαίνουν για τους ανθρώπους. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για μέτρα, τα οποία περιορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Όπως για παράδειγμα στο μέλλον θα επιτρέπονται μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα παραμονής στα κρατητήρια μέχρι την απέλαση ή θα έχει κανείς μόλις δυο εβδομάδες καιρό για να υποβάλλει ένσταση κατά της αίτησης ασύλου που απορρίφθηκε.

Ο Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απέρριψε πάντως την κριτική και δήλωσε πως η Γαλλία θα εξακολουθήσει να είναι μια ανοιχτή χώρα.

Ζαμπίνε Βακς / Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: Deutsche Welle

Πάντως, τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο εύκολα για τον 
Εμμανουέλ Μακρόν όταν αυτός συζητά για τα ανθρώπινα δικαιώματα έξω από τη Γαλλία ή με ξένους ηγέτες, παρά όταν αυτά αναφέρονται στη χώρα του. 

Σχετικά, λίγες μέρες πριν η Deutsche Welle, σε δυό άλλα άρθρα της, σημείωνε μεταξύ άλλων και τα εξής

Με πλούσια ατζέντα στην Κίνα ο Εμ. Μακρόν


Οι εμπορικές σχέσεις της Κίνας με τη Γαλλία και την ΕΕ, το θέμα της Β. Κορέας, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και η κλιματική αλλαγή είναι τα θέματα που προτίθεται να θίξει ο Εμ. Μακρόν στην Κίνα... «Είμαστε η μνήμη του σήμερα, σε μας ανήκει η απόφαση να είμαστε το μέλλον» δήλωσε από την ιστορική πόλη Σιάν ο γάλλος πρόεδρος. Την πόλη αυτή, που είναι γνωστή για τo θαμμένο στράτευμα πολεμιστών από τερακότα, επέλεξε ο Εμμανουέλ Μακρόν για την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα...

Μέσω του σημερινού (08.01.2018) τύπου (Le Monde) αναλυτές με ειδίκευση στην Κίνα εκφράζουν πάντως την ελπίδα ότι ο γάλλος πρόεδρος θα έχει το κουράγιο να υπερασπισθεί τα ατομικά δικαιώματα ενώπιον του Κινέζου ομολόγου του.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στη συνάντηση Μακρόν-Eρντογάν

Στο Παρίσι βρίσκεται σήμερα (05.01.2018) ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για συνομιλίες με τον ομόλογό του Εμμανουέλ Μακρόν, σε μια προσπάθεια επανασύνδεσης με την Ευρώπη. «Το θέμα των δικαιωμάτων θα συζητηθεί ανοιχτά», δηλώνει ο Μακρόν.

Με δεδομένο όμως ότι μέρα με τη μέρα τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται ολοένα περισσότερο στην Τουρκία, η σημερινή (05.01.2018) επίσκεψή του Τ. Ερντογάν στη Γαλλία έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις. Με την ευκαιρία των ευχών προς τον τύπο ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν διαβεβαίωσε πάντως ότι «το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συζητηθεί ανοιχτά».

Υπογράμμισε μάλιστα το γεγονός ότι μιλάει «με όλους και για όλα τα θέματα ανοιχτά, ακόμα και αυτά που θυμώνουν». «Θα το κάνω με σεβασμό αλλά και ταυτόχρονα με το μέλημα υπεράσπισης των αξιών μας και των συμφερόντων μας» είπε χαρακτηριστικά ο Εμ. Μακρόν.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου