13 Ιανουαρίου 2018

Οι ρατσιστικές δηλώσεις Τραμπ για χώρες της Αφρικής

Για «χώρες απόπατους» φέρεται να έκανε λόγο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ για να περιγράψει χώρες της Αφρικής, την Αϊτή και το Ελ Σαλβαδόρ, σε συζήτηση που είχε στο Οβάλ γραφείο με γερουσιστές, διερωτώμενος μάλιστα γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να θέλουν να υποδέχονται μετανάστες από αυτά τα κράτη.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, New York Times, Politico και η Wall Street Journal μετέδωσαν την είδηση την Πέμπτη επικαλούμενα παρευρισκομένους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην συνάντηση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να εκστόμισε τη φράση 
αυτή, για «χώρες απόπατους», στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που έχει διακομματική υποστήριξη.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι στο Οβάλ γραφείο θα υπήρξε ποτέ πρόεδρος στην ιστορία του Λευκού Οίκου που θα χρησιμοποιούσε αυτό το λεξιλόγιο το οποίο άκουσα χθες» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν.

Οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος έχουν προκαλέσει οργή παγκοσμίως. Αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε ότι ειπώθηκε κάτι τέτοιο στον Λευκό Οικό. 


Από το twitter: Ο παγκόσμιος χάρτης του Τραμπ: 
Από: Lotte Leicht @LotteLeicht1
US President #Trump's world map ... Cartoon in the @NewYorker

Αντδράσεις

Η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε χθες τις «προσβλητικές» και «δυσάρεστες» δηλώσεις του Τραμπ. «Κατά την άποψή μου δεν είναι προσβλητικό μόνο για τους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής αλλά και για τους Αφρικανούς πολίτες» είπε η Έμπα Καλόντο, η εκπρόσωπος του προέδρου της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φάκι. «Είναι ακόμη πιο προσβλητικό αν λάβουμε υπόψη μας την ιστορική πραγματικότητα, τον αριθμό των Αφρικανών που έφτασαν στις ΗΠΑ ως σκλάβοι. Προκαλεί επίσης έκπληξη, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένα εξαιρετικά θετικό παράδειγμα του πώς η μετανάστευση οδήγησε στη γέννηση ενός έθνους», δήλωσε η Καλόντο, κάνονας λόγο για μια «εξαιρετικά δυσάρεστη δήλωση» που «είναι εντελώς αντίθετη με τις αποδεκτές συμπεριφορές και πρακτικές».

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέρριψε χθες ως «ρατσιστικά» που παρακινούν στην ξενοφοβία τα σχόλια που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτά είναι σοκαριστικά και απρεπή σχόλια από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπάρχει άλλη λέξη να χρησιμοποιήσει κάποιος από το ρατσιστικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σχόλια αυτά. Δεν μπορείς να χαρακτηρίζεις ολόκληρες χώρες και ηπείρους «απόπατους», ολόκληρος ο πληθυσμός των οποίων, που δεν είναι λευκοί, δεν είναι ως εκ τούτου καλοδεχούμενοι», είπε. Δεν είναι μόνο θέμα «χυδαιότητας της γλώσσας», πρόσθεσε ο Κόλβιλ. 


Οι πρεσβευτές 54 αφρικανικών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη αξίωσαν την Παρασκευή, με μια ανακοίνωσή τους σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο, να υπάρξει «ανάκληση» και να ζητηθεί «συγγνώμη» από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά τις «ρατσιστικές» δηλώσεις όσον αφορά τη μετανάστευση στις ΗΠΑ από «χώρες απόπατους». Η ομάδα των αφρικανών πρεσβευτών τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά σοκαρισμένη» και «καταδικάζει» τα «σκανδαλώδη, ρατσιστικά και ξενόφοβα» σχόλια που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ «όπως αυτά μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης». Αξίωσε δε να υπάρξει «ανάκληση» της δήλωσης και να ζητηθεί «συγγνώμη» από την αμερικανική προεδρία. Τόνισε επίσης πως είναι «ανήσυχη για τη συνεχιζόμενη και μεγεθυνόμενη τάση της αμερικανικής κυβέρνησης» να «δυσφημεί» την Αφρική και τους ανθρώπους που ανήκουν σε άλλες φυλές πλην της λευκής. 

Αρνείται ο Ντόναλντ Τραμπ

Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε ότι ειπώθηκε η συγκεκριμένη φράση στον Λευκό Οικό.

«Δεν είπα ποτέ τίποτα υποτιμητικό για τους Αϊτινούς, διαφορετικό από το ότι είναι στην πραγματικότητα η Αϊτή, μια πολύ φτωχή χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα. Ποτέ δεν είπα «βγάλτε τους έξω». Το επιινόησαν οι Δημοκράτες. Εχω εξαιρετικές σχέσεις με τους Αϊτινούς. Μάλλον θα πρέπει να ηχογραφώ τις μελλοντικές συναντήσεις, δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη!», σχολίασε ο Τραμπ χαρακτηριστικά στο Twitter. 

Donald J. Trump‏ @realDonaldTrump
Never said anything derogatory about Haitians other than Haiti is, obviously, a very poor and troubled country. Never said “take them out.” Made up by Dems. I have a wonderful relationship with Haitians. Probably should record future meetings - unfortunately, no trust!

Παράλληλα, σημείωσε ότι μπορεί το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε να ήταν σκληρό, ωστόσο αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη φράση.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, twitter.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου