7 Ιουλίου 2018

Στην Αρχαία Μεσσήνη έκθεση έργων σύγχρονης γλυπτικής

Έκθεση έργων σύγχρονης γλυπτικής, εγκαινιάζεται στην Αρχαία Μεσσήνη το Σάββατο 14 Ιουλίου 2018, στις 19.00. 

Αριστερά: Κυκλαδικό - Γιώργος Ζογγγολόπουλος

Ο Καθηγητής Πέτρος Θέμελης που έφερε στο φως, την πολιτεία της Αρχαίας Μεσσήνης, προσφέρει σε δυο γλύπτες της σύγχρονης Ελλάδας τον Γιώργο Ζογγολόπουλο και τον Γιώργο Χουλιαρά, τη δυνατότητα: να εκθέσουν γλυπτά τους στους ίδιους χώρους όπου ήταν τοποθετημένα τα εκατοντάδες γλυπτά που ομόρφαιναν την πολιτεία της Αρχαίας Μεσσήνης. 


Προμηθέας - Γιώργος Χουλιαράς

Είκοσι δύο ορειχάλκινα, σιδερένια και ανοξείδωτα γλυπτά, έντεκα από την συλλογή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και έντεκα του γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά, συνυπάρχουν διακριτικά στον αρχαιολογικό χώρο, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ζογγολόπουλος – Χουλιαράς: Μεσσάνα», που επιμελείται η ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού. 

Γιώργος Ζογγολόπουλος - Γιώργος Χουλιαράς

«Ως τώρα είχαμε φιλοξενήσει στη Μεσσήνη ακούσματα και θεάματα, ήρθε η ώρα και για τα έργα τέχνης», λέει ο Πέτρος Θέμελης, ο οποίος αγωνίζεται για την «κοινωνικοποίηση», όπως λέει των μνημείων, προσπαθώντας να αλλάξει τη συντηρητική νοοτροπία της τοπικής κοινωνίας. 

Συνύπαρξη έργων του Γιώργου Χουλιαρά και του Γιώργου Ζογγολόπουλου

«Ήδη έχω δεχθεί τηλεφωνήματα με σχόλια ότι τα γλυπτά δεν ταιριάζουν στον χώρο. Πρέπει όμως να μάθουμε να συμβιώνουμε με τη σύγχρονη τέχνη, όπως συμβαίνει άλλωστε από τον Δυτικό κόσμο ως την Κίνα», αναφέρει ο ανασκαφέας. 

Αρχαία Μεσσήνη, Παλαίστρα

«Η ένταξη της σύγχρονης τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους μας κάνει να βλέπουμε καλύτερα και τα ίδια τα αρχαία μνημεία», λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιρις Κρητικού,

Η έκθεση θα παραμείνει επισκέψιμη για όλο το καλοκαίρι έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Πηγές: Στοιχεία από ert.gr, tanea.gr, kathimerini.gr, culturenow.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου