14 Ιουλίου 2018

Το «μωρό - Τραμπ» πέταξε στον ουρανό του Λονδίνου

Μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο Λονδίνο. Την παράσταση όμως έκλεψε το "θυμωμένο μωρό", ένα αερόστατο ομοίωμα του προέδρου, ύψους έξι μέτρων.

Χιλιάδες άνθρωποι, που κρατούσαν πανό

και χτυπούσαν κατσαρόλες, βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να διαμαρτυρηθούν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως προέδρου στη Βρετανία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «Dump Trump» (Να ξεφορτωθούμε τον Τραμπ) και «Κράτα τα μικροσκοπικά χέρια σου μακριά από τα δικαιώματα των γυναικών» ενώ άλλοι φώναζαν «Ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να φύγει!». 


Στην πλατεία του Κοινοβουλίου έκανε την εμφάνισή τους ένα «μωρό – Τραμπ». Πρόκειται για ένα τεράστιο αερόστατο που παρουσιάζει τον Αμερικανό πρόεδρο σαν θυμωμένο μωρό, που φοράει την πάνα του και κρατά ένα κινητό στο δεξί του χεράκι...



Κατά την επίσκεψή του ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να πληγώσει ακόμη και τον πιο σταθερή του σύμμαχο, τη βρετανική κυβέρνηση της Τερέζα Μέι. Η «τορπίλη» Τραμπ εξερράγη το βράδυ της Πέμπτης. Ενώ η πρωθυπουργός της Βρετανίας παρέθετε προς τιμήν του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους δεξίωση στο ανάκτορο Μπλενχάιμ, η εφημερίδα Sun κυκλοφορούσε με συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αποδοκίμαζε το σχέδιο της Μέι για τις μετά Brexit σχέσεις της χώρας της με την Ε.Ε. «Μάλλον αυτό θα σκοτώσει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη σύναψη διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, την οποία επιδιώκει διακαώς η Βρετανία. Στην ίδια συνέντευξη, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπέδειξε στη Μέι πώς να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους, αλλά εκείνη «δεν τον άκουσε». Η παροιμιώδης βρετανική ψυχραιμία έσωσε, τουλάχιστον, τα προσχήματα. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May καθ' οδόν για την κοινή τους συνέντευξη τύπου (Stefan Rousseau/Pool Photo via AP)

Μετά τη χθεσινή, κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών στην εξοχική, πρωθυπουργική κατοικία του Τσέκερς, ο Τραμπ εμφανίστηκε με τελείως διαφορετικό πρόσωπο. Με πληθωρικές αβρότητες προς την Τερέζα Μέι και διακηρύξεις πίστης στην «ειδική σχέση» ΗΠΑ - Βρετανίας, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, σκόρπισε απλόχερες φιλοφρονήσεις προς την Τερέζα Μέι, λέγοντας ότι «κάνει φανταστική δουλειά» και ότι η σχέση τους «ποτέ δεν ήταν καλύτερη». 

Επί της ουσίας, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί» να υπογράψει συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού ολοκληρωθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου με την Ε.Ε.


Για γκολφ στη Σκωτία ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προλάβει να παίξει λίγο γκολφ στο ιδιωτικό γήπεδό του στη Σκωτία, πριν αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Δευτέρα.

"Έφτασα στη Σκωτία και θα βρίσκομαι στο Τραμπ Τέρνμπερι για δύο ημέρες συναντήσεων, τηλεφωνημάτων και, ελπίζω, λίγου γκολφ – της βασικής μορφής άσκησής μου", έγραψε στο Twitter. "Ο καιρός είναι υπέροχος και αυτό το μέρος είναι απίστευτο! Αύριο θα πάω στο Ελσίνκι για τη συνάντηση της Δευτέρας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν", συνέχισε. 



Το βράδυ της Παρασκευής, ενώ ο Τραμπ βρισκόταν ήδη στη λέσχη γκολφ του Τέρνμπερι, ένας ακτιβιστής της Greenpeace εφόρμησε από αέρος με ένα παραμοτέρ (αλεξίπτωτο με μηχανή) σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τον Αμερικανό πρόεδρο. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εντοπίσει τον ακτιβιστή.

Μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις της Παρασκευής εναντίον του Τραμπ στο κεντρικό Λονδίνο, νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται για σήμερα, ενώ το μπαλόνι που εικονίζει τον πρόεδρο σαν 
"θυμωμένο μωρό" θα υψωθεί σε ένα πάρκο στην πρωτεύουσα της Σκωτίας.

Πηγές: kathimerini.gr, REUTERS, ΑΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου