10 Ιουλίου 2018

Το κοινωνικό συμβόλαιο αλλά και πρόβλημα του Μακρόν

Πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να επιτρέπεται στον αρχηγό του κράτους να απαντά στις ερωτήσεις που του θέτουν στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, που διαβεβαίωσε ότι μέσω της πολιτικής του θέλει να υπερασπιστεί «τις επιχειρήσεις» και «όχι τους πλούσιους». Ωστόσο πολλοί πλέον δεν πείθονται από την εξίσωση φιλελευθερισμός και κοινωνική ασφάλεια.

Συνταγματική αναθεώρηση διά χειρός Εμανουέλ Μακρόν* 

Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να υποβάλει πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου να επιτρέπεται στον αρχηγό του κράτους να απαντά στις ερωτήσεις που του θέτουν στο Κογκρέσο, ανακοίνωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά την ομιλία του στις Βερσαλλίες, στην οποία κάνει τον απολογισμό της προεδρίας του και παρουσιάζει το πολιτικό πρόγραμμα για το επόμενο έτος. 

«Ζήτησα από την κυβέρνηση να υποβάλει αυτήν την εβδομάδα μια πρόταση αναθεώρησης που θα επιτρέπει, στο επόμενο Κογκρέσο, να παραμείνω όχι μόνο για να σας ακούσω, αλλά επίσης και να σας απαντήσω», είπε ο Μακρόν. Η αναθεώρηση αυτή θα εξεταστεί σε πρώτη ανάγνωση σήμερα από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Η συνταγματική αναθεώρηση του 2008 προσέφερε στον πρόεδρο τη δυνατότητα να λαμβάνει τον λόγο ενώπιον του Κογκρέσου. 

Ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι μέσω της πολιτικής του θέλει να υπερασπιστεί «τις επιχειρήσεις» και «όχι τους πλούσιους», τονίζοντας ότι δεν του αρέσουν «ούτε οι κάστες ούτε τα προνόμια». «Μια πολιτική υπέρ των επιχειρήσεων δεν είναι μια πολιτική υπέρ των πλουσίων. Είναι μια πολιτική για όλο το έθνος, για τις θέσεις εργασίας, για τις δημόσιες υπηρεσίες», τόνισε. 

Εντός του Ιουλίου ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των 100 μεγαλύτερων γαλλικών επιχειρήσεων. Για τη συνάντηση που θα έχουν τα συνδικάτα με τους εργοδότες στις 17 του μηνός, είπε ότι θέλει «να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο». 


Ενδεικτικό των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Γάλλος Πρόεδρος είναι το άρθρο που δημοσίευσε χθες, πριν την ομιλία Εμμανουέλ Μακρόν προς το έθνος από τις Βερσαλλίες, η Deutsche Welle. Το παραθέτουμε στη συνέχεια:

Το κοινωνικό πρόβλημα του Μακρόν**

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με ομιλία του προς το έθνος από τις Βερσαλλίες θα αναφερθεί στην πολιτική του. Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις του, οι οποίες δέχονται όλο και εντονότερη κριτική.

Ενδεχομένως να είναι η αχίλλειος πτέρνα του Γάλλου Προέδρου: πάνω από το 70% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη δημοσκόπηση πιστεύουν πως η πολιτική του είναι άδικη. Μετά από ένα χρόνο στην εξουσία αυξάνονται οι επικριτικές φωνές για την πολιτική του ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Για το λόγο αυτό η ομιλία του και προς τα δύο σώματα της Εθνοσυνέλευσης, ένα είδος ομιλίας προς το γαλλικό έθνος, αργά το απόγευμα από τις Βερσαλλίες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Ο Μακρόν αναζητά ένα νέο ενθουσιασμό» είχε τίτλο το περασμένο Σάββατο η εφημερίδα Le Monde.

O 40χρονος πολιτικός μπορεί μετά την εκλογή του τον Μάιο του 2017 να παρουσίασε ή να προχώρησε σε μια εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων ωστόσο πολλοί πλέον δεν πείθονται από την εξίσωση φιλελευθερισμός και κοινωνική ασφάλεια.

Πρόσφατα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων βρέθηκαν τα μέτρα που πήρε υπέρ των επενδυτών και των επιχειρήσεων. Χαλάρωσε το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και μείωσε τους φόρους των επιχειρήσεων. Αντίθετα οι εξαγγελίες του για βελτίωση της κατάστασης στα περίχωρα του Παρισιού και καταπολέμηση της φτώχειας αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν στο μέλλον.

Οικονομολόγοι μάλιστα από το περιβάλλον του Εμμανουέλ Μακρόν τον κατηγορούσαν ότι «αδιαφορεί για τα κοινωνικά ζητήματα» ενώ υπάρχουν φωνές μέσα στο ίδιο του το κόμμα, όπως αυτές του βουλευτή Φρεντερίκ Μπαρμπιέρ που του ζητούν να αλλάξει την κυβερνητική πολιτική προσδίδοντας της έναν περισσότερο κοινωνικό χαρακτήρα. 


Το επιβλητικό σκηνικό του Ανακτόρου των Βερσαλλιών

Ο Γάλλος Πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον ενός διλήμματος. Από την μια πλευρά με την οικονομική του πολιτική αποδυναμώνει τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ από την άλλη πλευρά ένα μέρος των ψηφοφόρων του προέρχεται από την κεντροαριστερά.

Τα ποσοστά δημοτικότητάς του έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, αν και συνεχίζει να είναι σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τους προκατόχους του Φρανσουά Ολάντ και Νικολά Σαρκοζί.

Σχετικά με την αποψινή ομιλία του δεν είναι τίποτα γνωστό παρά μόνο ότι θα αναφερθεί στις μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις και θα προδιαγράψει την πολιτική του για τον επόμενο χρόνο. Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιεί το Ανάκτορο των Βερσαλλιών για να απευθυνθεί στα δυο σώματα του κοινοβουλίου. Το Σύνταγμα το επιτρέπει από το 2008, ωστόσο οι προκάτοχοί του είχαν κάνει περιορισμένη χρήση. Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε μιλήσει από εκεί όταν έγιναν τα τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015. Ο Εμμανουέλ Μακρόν προτίθεται να χρησιμοποιεί τις Βερσαλλίες απευθυνόμενος στους πολίτες με ένα είδος ομιλίας προς το έθνος κατά το αμερικανικό πρότυπο.

Για την αντιπολίτευση πάντως η επιλογή του να μιλήσει από το Ανάκτορο θωρείται υπερβολική και επισημαίνουν πως τίποτα δεν την δικαιολογεί παρά μόνο ίσως μια τάση μεγαλομανίας.

Πηγές: 
*kathimerini.gr , **Deutsche Welle , Φωτο: Reuters






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου