13 Ιουλίου 2018

Γιατί μας έκοψαν οι Γερμανοί τη δόση;

Η Γερμανία μπλόκαρε χθες την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισ. προς την Ελλάδα, επειδή η κυβέρνηση προχώρησε στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς να έχει εξασφαλίσει το απαραίτητο πράσινο φως των θεσμών. 

 Μία εξέλιξη που έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση που είχε κάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός στις 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ότι η παράταση επιτεύχθηκε κατόπιν συμφωνίας.
 
Το Bloomberg αναφέρει ότι το κόλλημα της τελευταίας στιγμής ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του κ. Τσίπρα να παρατείνει το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση, εξηγώντας πως τα έσοδα που χάνονται από την απόφαση είναι μόλις 28 εκατ. ευρώ. «Αλλά η Γερμανία επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τα βρει αλλού- συμπεριλαμβανομένου και του αμυντικού προϋπολογισμού».

Τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει στον προϋπολογισμό η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε επιβαρυμένα από το μεταναστευτικό νησιά του Αιγαίου είναι αστείο ποσό, ακόμη και για τη χρεοκοπημένη Ελλάδα.


Για να ξεμπλοκάρει η δόση μέχρι τις αρχές Αυγούστου υποχρεώθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος να δεσμευτεί σε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι το μέτρο θα καταργηθεί από την 1/1/2019 και δεύτερον, ότι θα καλύψει τις απώλειες εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ από την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ μέσω άλλων πηγών. 

Το ποσό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, ωστόσο με την κίνησή του αυτή το Βερολίνο στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα στην Αθήνα ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί στο μέλλον οποιαδήποτε παρέκκλιση από το πρόγραμμα. 

Βρήκαν λοιπόν οι Γερμανοί την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν στην ελληνική κυβέρνηση πως η εποχή που θα αποφασίζει μόνη της ακόμη και για μια αστεία εφάπαξ δαπάνη 28 εκατ. ευρώ είναι ακόμη μακριά. Κι αν αυτό ισχύει για 28 εκατ. είναι προφανές πως ισχύει για δαπάνες 2 δισ. ετησίως, όπως είναι για παράδειγμα οι συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις.

Αυτό που θέλουν οι Γερμανοί είναι να μην τους χτυπήσουμε πάλι την πόρτα σε δυο – τρία χρόνια για να τους ζητήσουμε δανεικά. Προφανώς άκουσαν τον πρωθυπουργό να λέει ότι από τις 21 Αυγούστου θα ανακτήσουμε τα κλειδιά του θησαυροφυλακίου και την υπουργό Εργασίας να δηλώνει πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα εξετάσει τα δεδομένα και θα προβεί στις απαραίτητες κινήσεις όσον αφορά στο θέμα των συντάξεων. Είδαν και τις χαρές που έκαναν οι δικοί μας όταν ο Μοσκοβισί είπε πως οι δεσμεύσεις δεν είναι άκαμπτες και υπάρχει ευελιξία

Κατάλαβαν πως είμαστε έτοιμοι για το ξήλωμα του πουλόβερ και επειδή είναι πρακτικοί άνθρωποι κινήθηκαν προληπτικά. Μας έκοψαν τον αέρα μόλις αρχίσαμε να ψάχνουμε την κλωστή. 

Προφανώς, θα βρούμε εύκολα 28 εκατ. ευρώ ισοδύναμα και η 6μηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε επιβαρυμένα από το μεταναστευτικό νησιά του Αιγαίου θα ισχύσει. Επίσης, θα πάρουμε τη δόση των 15 δισ. γιατί τα περισσότερα θα πάνε στο αποθεματικό για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών μας.

Το γερμανικό όμως μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση έχει σταλεί. 

Πηγές: Στοιχεία από άρθρα στην kathimerini.gr και την naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου