11 Ιουλίου 2018

Απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας αποκαλύπτει σήμερα η «Κθημερινή». Τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. 


Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.

Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Aποτελεί δε, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. 


Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα απαντήσουμε με το ίδιο νόμισμα στην απέλαση των διπλωματών 

Άμεση ήταν η απάντηση της ρωσικής πλευράς στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών από τις ελληνικές αρχές. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το οποίο επικαλείται το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο».

Την ίδια ώρα το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τις δηλώσεις του βουλευτή Αντρέι Κλιμόφ ανέφερε ότι η Μόσχα θα προχωρήσει στην απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών. 


Reuters: Ενημέρωση από τις 6 Ιουλίου 

H Ελλάδα είχε ενημερώσει από τις 6 Ιουλίου τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα μας για την παράνομη δραστηριότητά τους στα συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - Σκοπίων για το ονοματολογικό, σύμφωνα με πληροφορία που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ελληνική διπλωματική πηγή.

«Είχαμε προειδοποιήσει τις ρωσικές αρχές εδώ και καιρό για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων διπλωματών και πολιτών. Την Παρασκευή το κάναμε επίσημο, δίνοντάς τους ένα λογικό χρονικό διάστημα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στο πρακτορείο. 


Οι κατηγορίες εναντίον των Ρώσων διπλωματών, αφορούσαν να μεταξύ άλλων για ανάμειξη σε εκδηλώσεις κατά της συμφωνίας για το Σκοπιανό και για προσπάθεια δωροδοκίας σε κρατικούς αξιωματούχων, σημείωσε η πηγή.

Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου