12 Ιουλίου 2018

Barroca: Γιατί εξαγοράζει η Bayer τη Monsanto

Η εξαγορά της αμερικανικής αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Monsanto από τη γερμανική Bayer αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει ποτέ γερμανική εταιρεία.

Ο CEO της Bayer Ελλάς, Joao Barroca, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη συμφωνία των $ 63 δισ. με τη Monsanto ως τη σημαντικότερη στην ιστορία της Bayer, ενώ υποστήριξε πως η συνένωση των δύο κολοσσών θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια πιο αποτελεσματική διαχείριση σημαντικών προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν οι κοινωνίες τα επόμενα χρόνια.


Πίσω από τη λογική της εξαγοράς, όπως εξήγησε, βρίσκονται μια σειρά από κίνητρα όπως για παράδειγμα η μεγάλη πρόκληση της αντιμετώπισης του διατροφικού προβλήματος του πλανήτη. Είναι μια δύσκολη εξίσωση καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειώνονται και υπάρχουν νέα προβλήματα που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το νέο περιβάλλον, η πρόκληση να βρεθούν βιώσιμες λύσεις για περισσότερη, ποιοτικότερη και πιο οικονομική διατροφή είναι καθοριστική για το μέλλον. "Είναι μια πρόκληση στην οποία θέλουμε να αντεπεξέλθουμε, αποτελεί πολύ σημαντικό κίνητρο το να κάνουμε τη διαφορά” είπε ο κ. Barroca.


Σε επιχειρηματικό επίπεδο πάντως η εξαγορά έχει νόημα για έναν πρόσθετο λόγο: Οι δυο εταιρείες εμφανίζουν έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση με τη Monsanto να έχει ισχυρή παρουσία στις ΗΠΑ και τη Bayer στην Ευρώπη, ενώ και προϊοντικά υπάρχει συμπληρωματικότητα. Η αμερικανική εταιρεία έχει κυρίαρχη θέση στο κομμάτι των σπόρων και της ψηφιακής γεωργίας, η Bayer είναι πρωτοπόρος στο κομμάτι της προστασίας. 

Σε ό,τι αφορά τα θέματα ανταγωνισμού ο κ. Barroca ανέφερε ότι μπορεί το νέο σχήμα μετά την εξαγορά να είναι το νούμερο ένα παγκοσμίως, ωστόσο στην αγορά των χημικών υπάρχουν και δημιουργούνται και άλλα δυνατά σχήματα. Εξάλλου η 
συγχώνευση Bayer -Monsanto ακολουθεί δύο ακόμα μεγάλες συγχωνεύσεις στον τομέα της αγροχημικής, αυτές των Dow και DuPont και ChemChina και Syngenta.

Παράλληλα σημείωσε πως ο ανταγωνισμός διασφαλίζεται από τις δράσεις των ρυθμιστικών αρχών. Η συμφωνία έχει εγκριθεί υπό τον όρο ότι η Bayer θα πουλήσει ένα μεγάλο μέρος του ενεργητικού της και των δραστηριοτήτων της. Συγκεκριμένα, για να αποφευχθεί η διαστρέβλωση του ανταγωνισμού οι ρυθμιστικές αρχές έχουν απαιτήσει την πώληση στοιχείων ενεργητικού της Bayer αξίας περίπου € 8 δισ. στη BASF.

Ωστόσο, η συγχώνευση των δύο κολοσσών έχει βρεθεί στο στόχαστρο οικολόγων, αγροτών και ευρωπαϊκών oργανώσεων που τάσσονται ενάντια στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, έναν τομέα στον οποίο κυριαρχεί η Monsanto.

Πηγές: Στοιχεία από capital.gr , euro2day.gr

Σχετική ανάρτηση: 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου