22 Φεβρουαρίου 2015

Στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και απέναντί το πρόβλημα

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΣΚΕΨΕΙΣ 

«Να καθίσουμε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και να έχουμε το πρόβλημα απέναντι» είχε πει, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Και στα δυο πρώτα Eurogroup που ακολούθησαν κάθισαν όλοι τους, και οι 18 υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, και έβαλαν απέναντί τους εκείνον που θεώρησαν ως πρόβλημα, τον Έλληνα υπουργό των Οικονομικών. Το πρόβλημα φυσικά δεν ήταν ο ικανός, όπως αποδείχτηκε στις διαπραγματεύσεις, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν οι σαθρές θέσεις -στηριγμένες στις προεκλογικές υποσχέσεις- της κυβέρνησής μας, που ο ίδιος σαν αρμόδιος υπουργός ήταν υποχρεωμένος να στηρίξει. Ήταν η έλλειψη ρεαλιστικού προγράμματος και στόχων. Έτσι ο Γιάνης Βαρουφάκης αναγκάστηκε να μιλήσει για ένα "πρόγραμμα-γέφυρα", ζητώντας τυπικά χρόνο και εννοώντας ουσιαστικά χρήμα και μάλιστα χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ήταν αδύνατο να πείσει, ήταν επόμενο να μη δεχτούν καν να το συζητήσουν. Ακόμα και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας μετά το δεύτερο Eurogroup ανέφερε: «Δεν είμαι βέβαιος ποιο είναι το αίτημα των ελληνικών αρχών»! 

Και έτσι φτάσαμε στο βράδυ της Παρασκευής, στο τρίτο Eurogroup, για να αποδεχτούμε τελικά αυτό που όλοι οι άλλοι εξ αρχής πρότειναν. Την τετράμηνη παράταση του Υφιστάμενου Προγράμματος (μνημονίου), ενώ τα χρήματα που το συνοδεύουν θα δοθούν μόνο στην περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγησή του από του "θεσμούς" (πρώην τρόικα). Παίξαμε λοιπόν και χάσαμε. Και οδεύουμε, μετά την ολοκλήρωση της τετράμηνης παράτασης, προς ένα τρίτο Πρόγραμμα (μνημόνιο). Και ας πανηγύριζε χθες για τη συμφωνία στο Eurogroup ο Πρωθυπουργός, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα...

Όμως, "για κάθε νέα κυβέρνηση υπάρχει το ραντεβού με την πραγματικότητα" όπως είπε ο αντιπαθής αλλά έμπειρος Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ας μην χάσουμε λοιπόν αυτό το ραντεβού, αν θέλουμε «να καθίσουμε όλοι στην ίδια πλευρά του τραπεζιού και να έχουμε το πρόβλημα απέναντι».

Takis Ant για το afirimeno.com

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή το "προγραμμα Θεσσαλονίκης" το ξεχνάμε; Όσο για τον Σόιμπλε δεν περιμένουμε να πει κάτι καλό για την ελλάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς το "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" πηγαίνει στις "ελληνικές καλένδες", αν και κάποια σημεία για την αντιμετώπιση της λεγόμενης "ανθρωπιστικής κρίσης" θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με τη λήψη ισοδύναμου κόστους μέτρων. Όσο για το Σόιμπλε πράγματι δεν μας πάει ούτε τον πάμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε ότι λέει ο πιο ισχυρός υπουργός της Ευρώπης...

      Διαγραφή