16 Φεβρουαρίου 2015

Ναυάγιο στο Eurogroup - Τελεσίγραφο μέχρι την Παρασκευή για παράταση του προγράμματος

Το Eurogroup έδωσε απόψε χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή προκειμένου να ζητήσει η Ελλάδα παράταση του τρέχοντος προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Φυσικά η ελληνική πλευρά το απέρριψε.

Βασικά σημεία δηλώσεων:

Ντάισελμπλουμ: Είναι θέμα της ελληνικής πλευράς να αποφασίσει αν θα κάνει αίτημα για επέκταση του ισχύοντος προγράμματος, με την ευελιξία* που διαθέτει, αλλά και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο μίας εβδομάδας, αλλά μέχρι εκεί.

Μοσκοβισί: Χρειαζόμαστε "απολύτως" την αίτηση (της ελληνικής πλευράς) για παράταση. Χωρίς αυτό, δεν μπορούμε να συζητήσουμε επί της ουσίας - δεν υπάρχει χρόνος. "Πρέπει να είμαστε λογικοί, όχι ιδεολογικοί."

Λαγκάρντ (ΔΝΤ): Πρέπει να συνεχιστεί η αξιολόγηση. Αν δεν ολοκληρωθεί το ΔΝΤ δεν μπορεί να δώσει νέα χρήματα.

Ακολούθησε η απόρριψη του τελεσιγράφου από την ελληνική πλευρά, αλλά και η συγκρατημένη αισιοδοξία "προς μια νέα συμφωνία" όπως εκφράστηκε από τον κ. Βαρουφάκη:

Βαρουφάκης: Δεν αμφιβάλλω ότι στις επόμενες μέρες κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί. "Θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό" μεταξύ του προγράμματος στο οποίο έχει δεσμευτεί το ελληνικό κράτος και της εντολής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.Με "συλλογικό πνεύμα" θα προχωρήσουμε προς μια νέα συμφωνία. Η Δημοκρατία είναι η συμφιλίωση των αντιθέσεων.

Συμπέρασμα: Αδιέξοδο προς το παρόν, αλλά και κάποιες ελπίδες για μια νέα συμφωνία στις αμέσως επόμενες ημέρες...
______________
* Ευελιξία προφανώς σημαίνει δυνατότητα αντικατάστασης μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα με άλλα ισοδυνάμου αποτελέσματος.

Takis Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου