14 Φεβρουαρίου 2015

ΝΥΤ: Ποιος θα πει πρώτος «πάσο» στο πόκερ για την Ελλάδα

από την kathimerini.gr

Την ώρα που τίθενται αντιμέτωπες, Ελλάδα, Γερμανία και Ευρώπη στοιχηματίζουν στην ίδια στρατηγική: «Η άλλη πλευρά θα κάνει πίσω πρώτη». Αυτό τονίζουν σε σημερινό τους δημοσίευμα οι New York Times, αναφερόμενοι στην κρίσιμη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος. 

«Το διακύβευμα είναι υψηλό. Παρότι το χρέος της Ελλάδας αποτελεί πλέον μικρότερη απειλή για την Ευρώπη συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, μια απότομη κίνηση θα μπορούσε να σημάνει σήμα κινδύνου στις αγορές και να περιπλέξει τις προσπάθειες για επανεκκίνηση της ανάπτυξης στην ήπειρο», υπογραμμίζεται ακόμη στο άρθρο, που εμβαθύνει στους εμπλεκομένους της «παρτίδας πόκερ», όπως χαρακτηρίζει την διαπραγμάτευση των τελευταίων εβδομάδων.

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένας οικονομολόγος με ειδικότητα σε θέματα χρέους και ικανότητα να γοητεύει», όπως χαρακτηρίζεται, «θεωρεί ότι δεν έχει τίποτα να χάσει. Είναι πεπεισμένος ότι οι Γερμανοί είναι πιθανότερο να προβούν εντέλει σε παραχωρήσεις, παρά να ρισκάρουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που μπορεί να αποδειχθεί μεταδοτική για όλη την ένωση».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, το δημοσίευμα εστιάζει στην αταλάντευτη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και του «πουριτανικού», όπως χαρακτηρίζεται, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ χαρακτηρίζει τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ως τον πλέον «επιδέξιο» σε αυτή την παρτίδα πόκερ. «Ποτέ δεν έδειξε συμπόνοια σε κράτη που ζήτησαν βοήθεια εκτός προγράμματος, όπως απέδειξε και στην περίπτωση της Κύπρου το 2013».

Ολοένα και περισσότεροι αναλυτές ισχυρίζονται, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η πλευρά των Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, προωθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική: Να λέει «όχι» ευγενικά αλλά κατ΄ εξακολούθηση στις αιτιάσεις της Αθήνας. Όταν η κατάσταση φτάσει σε οριακό σημείο, θα βάλει «στοπ» στα δάνεια έκτακτης ανάγκης προς τις προβληματικές τράπεζες.

Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα πρέπει να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να βοηθήσει την στήριξη των τραπεζών, οδηγώντας στην οικονομική αταξία και αντιμετωπίζοντας την δημόσια κατακραυγή. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει τότε να αναγκαστεί να συμβιβαστεί με την Ευρώπη, αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει:

Από τη μία, η Αγκελα Μέρκελ αφήνει παράθυρο συμβιβασμού, αλλά επιμένει ότι η σταθερότητα της Ευρώπης βασίζεται στην τήρηση των κανόνων. Από την άλλη, ο Γιάνης Βαρουφάκης, αρνείται να δεχθεί παράταση του προγράμματος: «Είναι σαν την θεωρία παιγνίων διατυπωμένη από έναν τρελό: Μη μας πιέζετε πολύ γιατί θα πηδήξουμε στον γκρεμό και θα σας πάρουμε όλους μαζί μας», περιγράφει την στάση του ο Σταύρος Ζένιος μέλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

«Το ερώτημα είναι πόσος χρόνος έχει μείνει. Το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στο τέλος του μήνα και η Ευρώπη μοιάζει απρόθυμη να ενδώσει στις απαιτήσεις της Αθήνας», καταλήγει το δημοσίευμα. 

Πηγή: www.kathimerini.gr 13.02.2015
ΝΥΤ: Ποιος θα πει πρώτος «πάσο» στο πόκερ για την Ελλάδα 
Το σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή επίσης από την kathimerini.gr

3 σχόλια:

  1. Αν έχει εξελιχθεί σε παρτίδα πόκερ, μόνο με μπλόφα μπορούμε να κερδίσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περίεργο είναι ότι και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που εμφανίστηκε απαισιόδοξος για τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup, θεωρεί ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ» και έκανε λόγο.για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης...

      Διαγραφή
    2. Απάντηση στον Σόιμπλε έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "parapolika 90,1" ανέφερε: "Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε".

      Διαγραφή