23 Φεβρουαρίου 2015

Τι γίνεται με τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία;

Δεκαπέντε ημέρες μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, στη Βουλή περί κατεδάφισης του θεσμού των ΠΠΣ (Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων), το Σάββατο ο υπουργός προχώρησε σε εντυπωσιακή "κωλοτούμπα":
«Διαψεύδονται κατηγορηματικά οι φήμες και οι κακόπιστες διαδόσεις ότι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι η κατάργηση των ΠΠΣ» δήλωσε ο υπουργός μετά τις οξύτατες αντιδράσεις γονιών, καθηγητών και ευρύτερα της κοινής γνώμης.
Τώρα, με ποια λογική ο κ. Μπαλτάς δήλωνε προηγουμένως ότι «ένα παιδί μπορεί να στιγματιστεί εάν αποτύχει στις εξετάσεις», ενώ χαρακτήριζε «χιτλερική πρακτική» την ανάδειξη των αρίστων μέσω εξετάσεων, μόνο αυτό μπορεί να ξέρει!

Εντυπωσιακή είναι η ανοιχτή επιστολή* (στη συνέχεια) του Ιωάννη Γεωργακίλα, μαθητή του ΠΠ Λυκείου Ηρακλείου, στον κ. Μπαλτά:
«Στο επιχείρημα της αριστείας ως ρετσινιάς, προφανώς κάθε άνθρωπος σε κάθε στάδιο της ζωής του, όταν επιτυγχάνει κάπου, έχει στη συνέχεια το βάρος και την ευθύνη, αν πραγματικά ενδιαφέρεται, να στηρίξει αυτήν του την πρόοδο. 
Το πιο ενοχλητικό, όμως, γιατί είναι εκτός πραγματικότητας, είναι το επιχείρημα ότι τα ΠΠ (Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία) είναι σχολεία με μαθητές τα παιδιά των εύπορων οικογενειών. Αυτό είναι αληθές για τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Η πλειοψηφία των μαθητών του σχολείου μου, όμως, δεν προέρχεται από εύπορες οικογένειες, αλλά βρέθηκε στο ΠΠ χάρη στις δικές τους προσπάθειες. Οταν αυτό αποδίδεται στην οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, αποτελεί μεγάλη προσβολή και για τους μαθητές και για τις οικογένειές τους και ακυρώνει τον μόχθο και την προσπάθεια που κατέβαλαν. 
Επιπλέον, με εξοργίζει πολύ η επίκληση στην ανάγκη για ισότητα. Εχουμε μάθει ότι οι έννοιες ισότητα και αξιοκρατία δεν πρέπει να συγχέονται. Ισότητα σημαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους, ενώ αξιοκρατία σημαίνει επιβράβευση της προσπάθειας και της ικανότητας. 
Πώς ακριβώς εξασφαλίζεται η ισότητα από τη στιγμή που δεν δίνεται η ευκαιρία σε κάθε μαθητή με όρεξη και ικανότητες να σπουδάσει σε δημόσιο σχολείο ίσων δυνατοτήτων και επιπέδου με αυτών ενός καλού ιδιωτικού;».

* Πηγή: www.kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα στα:
Πινγκ πονγκ με τα Πειραματικά
Τεταμένο το κλίμα για τα Πειραματικά

1 σχόλιο:

  1. Άλλη τροπή παίρνει πάλι το θέμα των ΠΠΣ. Ειδικότερα, ο υπουργός κ. Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι από το δίκτυο των 60 ΠΠΣ τα 55 θα μετατραπούν σε Πειραματικά. Σε αυτά από φέτος η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με κλήρωση. Έτσι πολλοί θυμήθηκαν την προ δεκαετίας «κλήρωση του πάγου» σε ένα τέτοιο σχολείο. Τότε, οι κλήροι με τους μαθητές που «έπρεπε» να επιλεγούν είχαν από το προηγούμενο βράδυ μπει σε ψυγείο, ώστε την ώρα της κλήρωσης ο καθηγητής που διάλεγε τους κλήρους να επιλέγει μόνο τους... παγωμένους!!! Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή