24 Φεβρουαρίου 2015

Economist: «Η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της»

Στις αντιδράσεις και τα εμπόδια που θα συναντήσει η ελληνική κυβέρνηση στο εσωτερικό της χώρας, παρά την επέκταση της δανειακής σύμβασης κατά τέσσερις μήνες, αναφέρεται με δημοσίευμά του ο Economist. Οπως γράφει χαρακτηριστικά, μπορεί φαινομενικά η συμφωνία της Παρασκευής στο Eurogroup να ήταν μια απλή υπόθεση, ωστόσο, η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη στη συνέχεια.

Το δημοσίευμα, αφού παραθέτει ένα σύντομο ιστορικό των τελευταίων διαπραγματεύσεων μέχρι τη επίτευξη της συμφωνίας, συνεχίζει κάνοντας αναφορά στη δυσκολία που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός εξελέγη με τη δέσμευση να «σκίσει» τα μνημόνια και να αφήσει πίσω τη λιτότητα. Παρόλα αυτά, «η Ελλάδα δεν κατάφερε καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τους όρους για το χρέος που ξεπερνά το 175% του ΑΕΠ, ενώ θα πρέπει η κυβέρνηση να απέχει και από μονομερείς ενέργειες».

«Παράλληλα, τόσο τα πιο "σκληροπυρηνικά" μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Έλληνες που ψήφισαν υπέρ της ρήξης, θα δυσκολευτούν να τα καταπιούν όλα αυτά», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ακόμα πάντως και στην περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει να διευθετήσει σημαντικά θέματα και πάλι αντιμετωπίζει πρόβλημα χρηματοδότησης, καθώς η οικονομική βοήθεια δεν θα αποδεσμευτεί πριν από την επιθεώρηση του προγράμματος κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το τέλος Απριλίου».

«Ωστόσο, η αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων μπορεί να είναι λεπτομέρεια μπροστά σε αυτά που θα ακολουθήσουν» συνεχίζει το άρθρο. Η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος Ιουνίου, και ως εκ τούτου θα πρέπει να εξασφαλίσει νωρίτερα μια μακροπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης με τους εταίρους στην ευρωζώνη. Οι περισσότεροι θα αποκαλέσουν τη συμφωνία αυτή "τρίτο Μνημόνιο", ωστόσο ο όρος που προτιμά ο κ. Βαρουφάκης είναι "σύμβαση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη". Ανεξάρτητα από την ονοματολογία, οι όροι της συμφωνίας θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαλειφθούν. Σε αντίθεση με το δεύτερο πακέτο διάσωσης η συμφωνία αυτή θα "ανήκει" στον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν θα είναι σε θέση να κατηγορήσει τον προκάτοχό του για αυτό. Η λήξη της προθεσμίας θα έρθει τη χειρότερη στιγμή για τους Έλληνες τον Ιούλιο-Αύγουστο, καθώς η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την εξαγορά ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που αρχικά η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε εξάμηνη παράταση».

Το δημοσίευμα καταλήγει με την αναφορά ότι ο κ. Τσίπρας ίσως αναγκαστεί να θέσει την έκβαση των συνομιλιών σε δημοψήφισμα, ή να προκηρύξει νέες εκλογές. 

Πηγή (απόσπασμα άρθρου) από: www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου