11 Φεβρουαρίου 2015

Γελοιογραφία στην "Αυγή" προκαλεί αντιδράσεις της Ισραηλιτικής Κοινότητας

Έντονη ήταν η αντίδραση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, από την δημοσίευση στην Αυγή μιας γελοιογραφίας (σκίτσο αριστερά) του Τάσου Αναστασίου. Από την πλευρά του ο σκιτσογράφος υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής της ιστορικής μνήμης.

Η σχετική επιστολή και η απάντηση στη συνέχεια: 

Επιστολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών 

Προς τον
κ. Νίκο Φίλη, Διευθυντή της εφημερίδας "Αυγή"
Αγ. Κωνσταντίνου 12, 104 31 Αθήνα

Κε διευθυντά,
Μας προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη η γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στη χθεσινή διαδικτυακή "Αυγή".


Αντιλαμβανόμαστε πλήρως, πόσο μάλιστα μετά τα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, την ελευθερία της έκφρασης ως σημαντική παράμετρο της δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να καταγγείλουμε το συγκεκριμένο σκίτσο ως αισχρό και προσβλητικό για την Κοινότητά μας.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, τιμήσαμε τη Μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος, σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Αθήνα. Ακούσαμε από επιζώντες των στρατοπέδων τις αφηγήσεις τους για το μαρτύριό τους όπου ο θάνατος παραμόνευε κάθε στιγμή. Μας είπαν για την ασταμάτητη μυρωδιά του καμένου που έβγαινε από τα φουγάρα των φούρνων όπου καίγονταν οι κρατούμενοι μετά την ομαδική δολοφονία τους στους θαλάμους αερίων. Και μας μίλησαν για το τραγικό συναίσθημα όταν οι ίδιοι έφτιαχναν σαπούνια από το λίπος που είχε μείνει μετά το κάψιμο του πατέρα, των αδελφών, των φίλων.

Αυτή την τραγικότητα του Ολοκαυτώματος ο σκιτσογράφος σας θέλησε να την κάνει χιούμορ. Απαράδεκτη επιλογή, ατυχέστατη, προσβλητική της μνήμης και του σεβασμού που οφείλουμε σε αυτήν. Κάποιες πτυχές της Ιστορίας, απλά δεν προσφέρονται για χιούμορ, πρέπει να στέκονται πολύ πιο ψηλά από την εφήμερη χρήση για λόγους φτηνής κατανάλωσης.

Εκφράζουμε λοιπόν το συναίσθημα που μας κυρίευσε όταν είδαμε το σκίτσο: ΝΤΡΟΠΗ.

Ο Πρόεδρος, Μίνος Μωυσής
Ο Γεν. Γραμματέας, Ζοζέφ Μιζάν

Η απάντηση του Τάσου Αναστασίου

Προς την 
Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών

Κύριοι,
Το επίμαχο σκίτσο στην "Αυγή" της Κυριακής δεν αποσκοπούσε στο «χιούμορ», δεν στόχευε να κάνει κάποιον να γελάσει. Είχε πολύ πόνο, πολύ θυμό και επιδίωκε το ακριβώς αντίθετο: να υπενθυμίσει ότι οι αντιλήψεις περί «Untermenschen», οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάναυσο τρόπο από την «άρια» φυλή, δεν ανήκουν, δυστυχώς, στο παρελθόν της Ευρώπης.

Αν κρίνω από την οργισμένη αντίδρασή σας, αυτό δεν έγινε σαφές. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση προσβολής της ιστορικής μνήμης ή ασέβειας για την πιο άγρια και αποκρουστική στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας, το Ολοκαύτωμα. Και αυτό θέλω να το πιστέψετε.

Μετά τιμής, Τάσος Αναστασίου

Σημείωση "Αυγής"

Με έκπληξη διαβάσαμε στο Διαδίκτυο την επιστολή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών για το σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή" της Κυριακής. Όποιος δει το σκίτσο, που αναδημοσιεύουμε, μπορεί να διαπιστώσει αν οι αιτιάσεις έχουν βάση. Κατά τα άλλα, η επιστολή, την οποία δεν έλαβε ποτέ η "Αυγή", παραβιάζει ανοικτές θύρες και οι επιστολογράφοι το γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα.

"Η ΑΥΓΗ" 


Πηγή: www.avgi.gr 11.02.2015
http://www.avgi.gr/article/5302651/epistoli-tis-israilitikis-koinotitas-athinon






yle="text-align: center;">

4 σχόλια:

  1. Αντιδράσεις και από τους Γερμανούς:
    «Αηδιαστική». Έτσι χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ τη γελοιογραφία της «Αυγής» εις βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στο σκίτσο (του Τάσου Αναστασίου) με την επιγραφή: «Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε», ο γερμανός υπουργός οικονομικών, παρουσιάζεται ντυμένος με στολή της Βέρμαχτ, του ναζιστικού στρατού... «Ο γελοιογράφος πρέπει να ντρέπεται για αυτό» προσθέτει.
    Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε, ότι εξίσου απαράδεκτη είναι και η πολεμική που κάνουν εναντίον της Ελλάδας τα όργανα του γερμανικού κίτρινου τύπου, όπως η περιβόητη «Bild Zeitung». «Απορρίπτομε κάθε τι που δείχνει καταφρόνηση σε άλλους ανθρώπους» είπε.
    Πηγή: tovima.gr 13.02.2015

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Deutsche Welle σχετικά με το επίμαχο σκίτσο αναφέρει:
    "Ο Μάρτιν Γέγκερ (εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών) δέχθηκε ερώτηση από δημοσιογράφο για το σημερινό σκίτσο στην δικτυακή έκδοση της εφημερίδας ΑΥΓΗ, όπου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρουσιάζεται ως αξιωματικός των SS, ο οποίος εύχεται να δει τους Έλληνες στο κρεματόριο. Ισχύει η αρχή της ελευθερίας της έκφρασης, είπε ο Μάρτιν Γέγκερ, «και εγώ κάνω προσωπικη χρήση αυτής της ελευθερίας», χαρακτηρίζοντας το σκίτσο «αηδιαστικό» και συμπληρώνοντας ότι ο σκιτσογράφος θα πρέπει «να ντρέπεται».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει αποστάσεις από το περιεχόμενο της γελοιογραφίας του Τ. Αναστασίου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Αυγή». Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του δημοσιογράφου Αντρέας Πέτζολντ, ο οποίος πήρε συνέντευξη του πρωθυπουργού για το γερμανικό περιοδικό «Stern», ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει το σκίτσο «ατυχές», δηλώνει ότι δεν τον ικανοποίησε και ότι αυτή δεν είναι η θέση του ιδίου. Διευκρινίζει ωστόσο ότι σέβεται την καλλιτεχνική ελευθερία και την ελευθερία της σάτιρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του ενώπιον της ΚΟ, όπου και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Πρ. Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ατυχή τη γελοιογραφία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αυγή και απεικόνιζε τον κ. Σόιμπλε με στολή ναζί, που -όπως είπε- δεν εκφράζει την κυβέρνηση και τον λαό. «Κανείς δεν επιτρέπεται να παίζει με τα φαντάσματα της ιστορίας», σημείωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή