14 Φεβρουαρίου 2015

Οι σκύλοι «διαβάζουν» τα συναισθήματα στο πρόσωπο των ανθρώπων

από το naftemporiki.gr 

Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ χαρούμενων και θυμωμένων ανθρώπινων προσώπων, σύμφωνα με νέα έρευνα Αυστριακών επιστημόνων. Η έρευνα αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι άλλα ζώα πέρα από τον άνθρωπο έχουν την ικανότητα να διακρίνουν συναισθηματικές εκφράσεις σε άλλα είδη. 

Προηγούμενες έρευνες είχαν προσπαθήσει να αποδείξουν εάν τα σκυλιά έχουν αυτή την ικανότητα, αλλά καμία δεν κατάφερε να το κάνει με επιτυχία. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εκπαίδευσαν 24 σκυλιά για να διακρίνουν μεταξύ εικόνων του ίδιου ατόμου με χαρούμενο ή θυμωμένο πρόσωπο. Σε κάθε περίπτωση, οι σκύλοι έβλεπαν μόνο το άνω ή το κάτω μισό του προσώπου.

Μετά την εκπαίδευση σε 15 ζεύγη εικόνων, οι ικανότητες των σκύλων δοκιμάστηκαν σε τέσσερις τύπους δοκιμών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου μισού των προσώπων της εκπαίδευσης, του άλλου μισού των προσώπων της εκπαίδευσης, του ίδιο μισού σε νέα πρόσωπα, και του αριστερού μισού των προσώπων που χρησιμοποιήθηκαν στην εκπαίδευση.

Τα σκυλιά ήταν σε θέση να επιλέξουν το θυμωμένο ή το χαρούμενο πρόσωπο με μεγαλύτερη επιτυχία σε κάθε περίπτωση, κυρίως οι γερμανικοί ποιμενικοί και τα μπόρντερ κολεϊ. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σκύλοι όχι μόνο μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις του προσώπου, αλλά και το ότι είναι σε θέση να μεταφέρουν όσα έμαθαν στην εκπαίδευση σε νέα ερεθίσματα.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν θυμωμένες και χαρούμενες εκφράσεις στον άνθρωπο, μπορούν να διακρίνουν ότι αυτές οι δύο εκφράσεις έχουν διαφορετικές έννοιες, και μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι μόνο για τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά, αλλά ακόμη και για πρόσωπα που βλέπουν για πρώτη φορά», δήλωσε ο Λούντβιχ Χούμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ερευνητικού Ινστιτούτου Messerli της Κτηνιατρικής Σχολής της Βιέννης. 

Πηγή: www.naftemporiki.gr 13.02.2015
Οι σκύλοι «διαβάζουν» τα συναισθήματα στο πρόσωπο των ανθρώπων

1 σχόλιο:

  1. Τα σκυλια καταλαβαίνουν περισσότερα.Εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι κατλαβαίνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή