12 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία

Μεταξύ Πούτιν - Μέρκελ - Ολάντ - Ποροσένκο
Συμφωνία για την εφαρμογή εκεχειρίας από τις 15 Φεβρουαρίου και για την απόσυρση των βαρέων όπλων ανακοίνωσε από το Μινσκ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. «Κατορθώσαμε να φθάσουμε σε συμφωνία επί των ουσιωδών θεμάτων», ανακοίνωσε ο ρώσος Πρόεδρος.


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποσύρει το βαρύ πυροβολικό υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να προχωρήσει σε Συνταγματική αναθερώση σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ήρθαμε σε μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και μια παγκόσμια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» ανέφερε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. 


«Αυτό το κείμενο αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα και υπεγράφη από την Ομάδα Επαφής και τους αυτονομιστές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ στην κοινή δήλωσή του με την Ανγκελα Μέρκελ.


Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας άσκησε πίεση στους φιλορώσους αποσχιστές ώστε να δεχθούν την εκεχειρία. 

«Μετά από 17 ώρες, οι διαπραγματεύσεις στο Μινσκ τέλειωσαν:. Κατάπαυσης του πυρός από τις 15 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια, κατάργηση των βαρέων όπλων. Εκεί βρίσκεται η ελπίδα», έγραψε στο twitter ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ . 

Πηγή: www.tovima.gr
Περισσότερα στο: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=676343 
Το σκίτσο είναι του Kevin Kallaugher από τον Economist

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου