17 Φεβρουαρίου 2015

Ο Προκόπης Παυλόπουλος υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Ο Προκόπης Παυλόπουλος με το κύρος και τη δημοκρατική του συνείδηση μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τον λαό και τη χώρα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αιτιολογώντας την επιλογή του για το αξίωμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας,
ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τρίτης.

«Ακουσα με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή αριστερού Προέδρου της Δημοκρατίας» είπε προτού ανακοινώσει το όνομα του κ. Παυλόπουλου. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία».

«Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλαζονική απέναντί στην ιστορία της, ούτε διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, ο οποίος να χαίρει αποδοχής και από τη Βουλή». 


Επιλέγοντας ένα πρόσωπο από την Κεντροδεξιά για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την άτυπη παράδοση των τελευταίων δεκαετιών όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός προβαίνει σε μια ιδεολογική υπέρβαση και εκπέμπει ένα μήνυμα ενότητας.

Παράλληλα, η απόφαση του κ. Τσίπρα να μην επιλέξει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο είναι βέβαιο ότι έγινε δεκτή με ανακούφιση από την Κομισιόν καθώς δεν ανατρέπονται οι σχεδιασμοί του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και δεν διαταράσσονται οι εσωτερικές ισορροπίες στο κολέγιο των Επιτρόπων, τόσο σε ό,τι αφορά τις ιδεολογικές αναφορές όσο και τα χαρτοφυλάκια.

«Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Νίκο Αλιβιζάτο προτείνουν Το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ

Το Ποτάμι, ωστόσο, όχι απλώς δεν θα ψηφίσει τον κ. Παυλόπουλο αλλά προτείνει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιο τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο.

«Έναν ανυποχώρητο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση του Σ. Θεοδωράκη. «Έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο καθολικής αποδοχής που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών. Έναν επιστήμονα με ευρωπαϊκή ακτινοβολία, ήδη από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του. Τέλος, έναν ενεργό πολίτη, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών, αλλά με θάρρος και γνώση άφηνε πάντα το διακριτό του στίγμα στη δημόσια ζωή. Έναν Έλληνα που η παρουσία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα ανοίξει μία νέα εποχή για την πατρίδα».

«Παρών» από το ΚΚΕ

Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καθήκοντά του και του επανέλαβε τη στάση αρχών του ΚΚΕ σχετικά με το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως του προσώπου που προτείνεται.

Η ονομαστική ψηφορορία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στη Βουλή την Τετάρτη στις 19.30. Σε αυτή την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των βουλευτών.

Πηγή: Στοιχεία από www.tanea.gr και www.kathimerini.gr 17.02.2014

1 σχόλιο:

  1. Με χλιαρό χειροκρότημα και αυτό ούτε καν από τους μισούς, υποδέχτηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την ανακοίνωση από τον Αλέξη Τσίπρα, της υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου. Ήταν ενδεικτικό ότι ήθελαν αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή