27 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Για τη συμφωνία του Eurogroup και τα πρώτα νομοσχέδια

Χωρίς να έχει απαγκιστρωθεί από τη συνήθη αντιμνημονιακή ρητορική του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το βράδυ της Παρασκευής, τόσο για τη συμφωνία του Eurogroup όσο και για τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, τόνισε: «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά»!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο "Βήμα", ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε τα εξής:


Για τη συμφωνία του Eurogroup και το "
τρίτο μνημόνιο"

Με τη συμφωνία του Eurogroup έκλεισε ένας πρώτος κύκλος σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης. Η χώρα πέτυχε τους προκαταρκτικούς στόχους που είχε θέσει σε αυτή τη φάση με παράταση της δανειακής σύμβασης, αλλά σαφή διαχωρισμό της με τα μνημόνια που την συνόδευαν.
«Τα μνημόνια τελείωσαν τυπικά και ουσιαστικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι οι ευρωπαίοι απέσυραν την επιμονή για ανέφικτα πλεονάσματα και επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος και την αποπληρωμή του.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει τρίτο μνημόνιο, για το οποίο μιλά η Αντιπολίτευση. «Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη.
» Αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, στη κανονικότητα, στη κοινωνική συνοχή» εξήγησε.

Για τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης

Από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση αναλαμβάνει συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, είπε ο πρωθυπουργός με το πρώτο νομοσχέδιο να αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρά η άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι στις 5 Μαρτίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσης μας για τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ, αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια.
«Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό...» κατέληξε. 


Σημειώνεται ότι για την αναμενόμενη επικύρωση από τη Βουλή της "επέκτασης της δανειακής σύμβασης", ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμιά αναφορά.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Tσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο

Πηγή: Στοιχεία από το 
www.tovima.gr 
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=680906
Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο: «Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά»

1 σχόλιο:

  1. Ακροβατεί ο Τσίπρας σε τεντωμένο σκοινί. Πρέπει να τους ικανοποιήσει όλους: και τους ψηφοφόρους και τους δανειστές, Και τους αριστεριστές στο κόμμα του και τους ρεαλιστές! Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή