19 Φεβρουαρίου 2015

Πιέσεις στην Αθήνα από την ΕΚΤ

Την αύξηση του ορίου του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) μόνο κατά 3,3 δισ. ευρώ ενέκρινε χθες η ΕΚΤ, καλύπτοντας οριακά και για διάστημα λίγων ημερών τις ανάγκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Με την κίνηση αυτή εντείνονται οι πιέσεις του ευρωσυστήματος προς την Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους. 

Στην ίδια κατεύθυνση, μια ημέρα πριν, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η ΕΚΤ ανανέωσε, όπως αναμενόταν, για δύο εβδομάδες τη γραμμή χρηματοδότησης μέσω του ELA. Το όριο του ELA αυξήθηκε τελικά στα 68,3 δισ. ευρώ από 65 δισ. ευρώ ενώ είχε προηγηθεί μια ακόμα αύξηση του ορίου –κατά 5,5 δισ.– την προηγούμενη εβδομάδα. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Τράπεζα της Ελλάδας είχε ζητήσει από την ΕΚΤ την αύξηση του ορίου κατά 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι η αύξηση του ορίου καλύπτει οριακά, για διάστημα λίγων μόνο ημερών, τις ανάγκες ρευστότητας, δεδομένης της καθημερινής μείωσης των καταθέσεων. Από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι σήμερα οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 21 δισ. ευρώ, ενώ προχθές Τρίτη, στον απόηχο του αδιεξόδου στο Eurogroup, οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 800 εκατ. ευρώ.

Η μικρή αύξηση του ELA εντείνει την πίεση στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας έως την Παρασκευή, σε διαφορετική περίπτωση οι ελληνικές αρχές θα βρεθούν αντιμέτωπες με δύσκολες και επώδυνες επιλογές προκειμένου να διατηρήσουν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, η ΕΚΤ εντείνει τις πιέσεις προς τις τράπεζες για να διασφαλίσει ότι το Δημόσιο δεν θα απορροφήσει ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα, και κατ’ επέκταση το ευρωσύστημα, για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του. Την περασμένη Τρίτη 17 Φεβρουαρίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας απέρριψε νέο αίτημα της ελληνικής πλευράς να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ.

Πηγή: 
www.kathimerini.gr 19.02.2015 
Περισσότερα στο 
http://www.kathimerini.gr/804196/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/to-martyrio-ths-stagonas-apo-thn-ekt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου