24 Φεβρουαρίου 2015

Εκρηκτική άνοδος 9,81% στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις 24.2.2015

Στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, στο Eurogroup της Παρασκευής, εκρηκτική άνοδο κατέγραψαν σήμερα Τρίτη οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (ΧΑ), με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να σημειώσει άνοδο 9,81% και να κλείσει στα υψηλά των δυόμισι τελευταίων μηνών, στις 937,96 μονάδες.

Υψηλή ήταν και η αξία των συναλλαγών που ανήλθε στα 253 εκατ. ευρώ, με το ενδιαφέρον αλλά και το 75% του τζίρου να συγκεντρώνεται στους τέσσερις τραπεζικούς τίτλους, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.

Στην αγορά μετοχών, όπως ήταν αναμενόμενο, ο κλάδος των τραπεζών ήταν αυτός που αντέδρασε πιο έντονα ανοδικά, καθώς τον τελευταίο καιρό ήταν εκείνος που είχε περισσότερο πιεστεί. Έτσι ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κατέγραψε ισχυρή άνοδο, παραμένοντας με σημαντικά κέρδη σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, τερματίζοντας στο +17,25% το οποίο υπήρξε και το υψηλό της ημέρας. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έκλεισε στο +19,97%, της ΑΛΦΑ (+17,03%), της ΕΤΕ (+16,67%) και της ΕΥΡΩΒ (+16%).

Επίσης, η δέσμευση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί τις ιδιωτικοποιήσεις που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε έχουν ολοκληρωθεί, πυροδότησε το αγοραστικό ενδιαφέρον σε μετοχές όπως οι ΔΕΗ (+13,72%), ΟΠΑΠ (+9,64%), ΕΛΠΕ (+8,71%), ΟΛΠ (+10,18%) και Lamda Development (+17,91%).

Παράλληλα, σημαντικά βελτιωμένο ήταν το κλίμα και στην αγορά των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, όπου παρατηρήθηκε ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

Πάντως ορισμένοι αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι ο δρόμος προς ένα "νέο πρόγραμμα", με τη λήξη της 4μηνης παράτασης, δεν θα είναι και τόσο ομαλός με την πιθανότητα του «λάθους» να εμφανίζεται υψηλή.

Πηγή: Με στοιχεία από το www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου