16 Φεβρουαρίου 2015

Στους δήμους θα μπορούσε να μεταφερθεί η φορολογία ακινήτων

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΣΚΕΨΕΙΣ

Η πρόταση δεν είναι καινούργια. Επανέρχεται συνήθως όταν γίνεται λόγος για ευρεία διασπορά της εξουσίας και ουσιαστικής απεξάρτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Διοίκηση. Να γίνει μεταφορά της φορολογίας ακινήτων από το Κράτος στους Δήμους μας λένε τότε, παράλληλα δε, να περιοριστεί δραστικά ή και να διακοπεί η χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Κράτος. Και αμέσως μετά, όλα ξεχνιούνται.
 
Οι προτάσεις απορρίπτονται, γιατί οι θιασώτες της Κεντρικής πολιτικής εξουσίας, εκείνοι που τελικά παίρνουν τις αποφάσεις, σε καμιά περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να δουν την επιρροή τους να αποδυναμώνεται και παράλληλα να ισχυροποιείται εκείνη των "αρχόντων" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ειδικά στην περίπτωση που τυχαίνει οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί στην Κεντρική διοίκηση να είναι υπέρμαχοι του συγκεντρωτισμού. 

Παρ΄ όλα αυτά, μια μεταφορά της φορολόγησης των ακινήτων στους Δήμους, θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο των ουσιαστικών φορολογικών μεταρρυθμίσεων που προτίθεται να εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση. Μάλιστα και
 η ίδια θα αποκόμιζε και αρκετά οφέλη: 

  • Θα κατοχύρωνε ένα πάγιο αίτημα, την ουσιαστική ανεξαρτησία των Δήμων που θα είχαν πλέον τη δυνατότητα να αντλούν τους αναγκαίους τους πόρους απευθείας από τους δημότες με κάποιο ανταποδοτικό τέλος ή φόρο, το ύψος του οποίου οι ίδιοι οι Δήμοι θα προσδιόριζαν. Η όποια δυσαρέσκεια των πολιτών, από το ύψος ή την αύξηση των σχετικών φόρων, θα στρεφόταν κατά των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 
  • Θα απέφευγε η Κυβέρνηση την φθορά που αναπόφευκτα φέρνουν τα όποια φορολογικά μέτρα.
  • Οι πιστωτές μας, οι "Θεσμοί" (η πρώην Τρόικα), δεν αποκλείεται μια τέτοια ρύθμιση να την έκαναν αποδεκτή ακόμη και με ενθουσιασμό! 

Φτάνει να μπορούσε η νέα Κυβέρνηση να απαλλαγεί από κάποιες συγκεντρωτικές αγκυλώσεις και κάποιες ακραίες κρατικιστικές αντιλήψεις.

Takis Ant για το afirimeno blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου