26 Φεβρουαρίου 2015

Ξεπέρασε τα όρια η ανθελληνική εκστρατεία της Bild

Η γερμανική λαϊκίστικη εφημερίδα Bild γεμίζει τη δεύτερη σελίδα του σημερινού της φύλλου με ένα πελώριο «ΟΧΙ!» (NEIN!) και τονίζει: «Όχι άλλα δισεκατομμύρια για τους άπληστους Έλληνες!». Η εφημερίδα δεν αρκείται σε αυτό, αλλά απευθύνει κάλεσμα στους αναγνώστες να συμμετάσχουν σε μία δράση που οργανώνει η ίδια, ζητώντας από τους συμμετέχοντες που διαφωνούν με την χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα να κρατήσουν ψηλά το σχετικό δημοσίευμα, να το φωτογραφήσουν και να το αποστείλουν επώνυμα σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας, όπως αναφέρει σήμερα η Deutsche Welle.

Αναφερόμενη στην αυριανή ψηφοφορία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Bild δεν διστάζει να παραπληροφορήσει τους αναγνώστες της, επισημαίνοντας ότι «αύριο η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή πρόκειται να εγκρίνει και πάλι νέα βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα». Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα ποσό 13,7 δις.

Αντιδρώντας, στο σημερινό προκλητικό δημοσίευμα της Bild, η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) ζήτησε από την εφημερίδα να σταματήσει την «εκστρατεία κατά της Ελλάδας» καθόσον το δημοσίευμα αυτό υπερβαίνει τα θεμιτά όρια της «πολιτικής προτροπής» και δεν συνάδει με βασικές αρχές της δημοσιογραφίας. «Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με την Ελλάδα μπορεί να αρέσει σε κάποιους και σε κάποιους όχι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της DJV Mίκαελ Κόνκεν, τονίζοντας επίσης ότι είναι «φυσικό» για λαϊκές εφημερίδες όπως η Bild να χρησιμοποιούν το δικό τους δημοσιογραφικό στιλ. Εντούτοις για τον Μίκαελ Κόνκεν η συγκεκριμένη επιλογή της Bild να προβεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία είναι «αμφισβητήσιμη από άποψη δημοσιογραφικής ηθικής». 

Εν τω μεταξύ σφοδρή είναι η κριτική που ασκήθηκε στην Bild και από αναγνώστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια αναγνώστρια στο twitter την χαρακτήρισε μάλιστα «κουρελόχαρτο», ενώ ένας άλλος αναγνώστης ευχαρίστησε ειρωνικά τη συντακτική ομάδα της Bild για την επιλογή της να παρουσιάσει κάποιους «ηλίθιους στις φωτογραφίες της», κρατώντας το επίμαχο δημοσίευμα της Bild κατόπιν προτροπής της εφημερίδας. 

Πηγή: Deutsche Welle
http://dw.de/p/1EiNt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου