21 Φεβρουαρίου 2015

Die Welt: «η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα»

Σκληρό το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt. Εξ όσου σκληρές και οι δηλώσεις του Σόιμπλε, για ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης με την πραγματικότητα, που προηγήθηκαν. 

Συγκεκριμένα η Die Welt γράφει ότι
«η Ελλάδα πρέπει να θάψει τα πολιτικά της όνειρα» και αναφέρεται σε «επικράτηση» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 
«Ο Σόιμπλε είναι ένας άνθρωπος που κάνει ήδη πολλά χρόνια πολιτική. [...] Και έτσι μπορεί κανείς να τον συγχωρέσει όταν, απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση, με σχεδόν πατρική σοφία, λέει ότι κυβέρνηση σημαίνει ραντεβού με την πραγματικότητα -και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα. Περίπου μια ώρα πριν τα πει αυτά ο Σόιμπλε, η νεαρή ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να θάψει τα πολιτικά της όνειρα. Έπειτα από συζητήσεις μιας εβδομάδας και δύο αποτυχημένα Eurogroup, συμφώνησε να δεχθεί τους όρους λιτότητας από τις Βρυξέλλες, εναντίον των οποίων τασσόταν προεκλογικά» αναφέρει η εφημερίδα στην ιστοσελίδα της. 

Λίγο πιο πριν ο Σόιμπλε δήλωνε:
"Φθάσαμε στην σωστή απόφαση. Το Eurogroup έχει τώρα την σαφήνεια που ζητούσε" και τόνισε ότι το σημαντικότερο σημείο της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι οι δεσμεύσεις σχετίζονται σαφώς με το πρόγραμμα και ότι η τετράμηνη παράταση θα συμφωνηθεί, μόνο εφόσον πληρούνται οι όροι. Επιπλέον, η Αθήνα δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
"Είχα προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του", πρόσθεσε ο Σόιμπλε και ανέφερε ότι "για κάθε νέα κυβέρνηση υπάρχει το ραντεβού με την πραγματικότητα". 

Πηγές: Με στοιχεία από www.tovima.gr, www.kathimerini.gr, www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου