15 Φεβρουαρίου 2015

FT: Πιθανότερο σενάριο η έναρξη συζήτησης για νέο πρόγραμμα

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες για την τελική αντιπαράθεση με την Αθήνα σχετικά με την παράταση ή λήξη του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, ύψους 172 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Ο Πίτερ Σπίγκελ, συντάκτης του δημοσιεύματος, αναλύει τρία σενάρια για την έκβαση της αναμέτρησης και θεωρεί ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για αυτό που προβλέπει τη λήξη του σημερινού προγράμματος και την έναρξη συζητήσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Τα άλλα δύο σενάρια αφορούν την παράταση του σημερινού προγράμματος και τη δημιουργία ενός μεταβατικού προγράμματος («πρόγραμμα - γέφυρα). 

«Αν και το πρόγραμμα της ΕΕ θα τελείωνε, το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ συνεχίζεται έως το 2016, δίνοντας στην Αθήνα ένα στήριγμα για χρηματοδότηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ θα συνεχίζονται οι συζητήσεις» τονίζει ο συντάκτης.

Επιπρόσθετα, το περιθώριο συμβιβασμού σε ένα νέο πρόγραμμα γίνεται πιο καθαρό: «Γερμανοί αξιωματούχοι έστειλαν το μήνυμα ότι είναι έτοιμοι να δεχθούν την ελληνική απαίτηση για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, μειώνοντας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017 κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ». Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, το Βερολίνο εμφανίζεται διετεθειμένο να προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής για τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. «Εμπόδια, ωστόσο, παραμένουν, ιδιαίτερα σε σχέση με την ελληνική απαίτηση να σταματήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 22,4 δισ. ευρώ» αναφέρει ο Σπίγκελ.

«Πότε θα πρέπει να συμφωνηθεί το νέο πρόγραμμα» αναρωτιέται και απαντά: «Η Αθήνα επιμένει ότι έχει αρκετά χρήματα για να αντέξει μήνες, αλλά αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει από ρευστό τον Μάρτιο. Αυτό θα έδινε στους διαπραγματευτές τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επιτύχουν μία νέα συμφωνία.»

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πιθανότητες για την επέκταση του σημερινού προγράμματος, που είναι η προτίμηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου, μειώνονται. «Την περασμένη εβδομάδα, πολλοί αξιωματούχοι πίστευαν ότι η επέκταση ήταν μόνο θέμα σημειολογίας: Να την ονομάσεις κάπως διαφορετικά, για παράδειγμα 'επιμήκυνση' και να αλλάξεις το όνομα της μισητής τρόικας σε 'θεσμούς' και η Αθήνα θα συμφωνούσε. Αλλά, αυτό δεν είχε αποτέλεσμα. Επειδή το γερμανικό και άλλα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν την επέκταση, η Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία που μπορεί να υποβάλει η Ελλάδα σχετικό αίτημα».

Τέλος, ο αρθρογράφος θεωρεί σχεδόν μηδενική την πιθανότητα για ένα «πρόγραμμα - γέφυρα», που είναι η πρόταση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας έως τον Ιούνιο, όταν θα υπήρχε η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, από τρεις πηγές: Την έκδοση επιπλέον εντόκων γραμματίων, ύψους 10 δισ. ευρώ, την επιστροφή κερδών ύψους 1,8 δισ. ευρώ που είχε η ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα και τη διάθεση των 10,9 δισ. ευρώ που έχουν μείνει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αν και η Αθήνα συνεχίζει να πιέζει για την πρότασή της αυτή, «όλοι σχεδόν οι εμπλεκόμενοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν κάνει σαφές ότι δεν θα αποδεσμευθούν τα κεφάλαια αυτά» καταλήγει.

Πηγή: Στοιχεία από το www.tovima.gr 14.02.2015
Περισσότερα στο:
Financial Times: Πιθανότερο σενάριο η έναρξη συζήτησης για νέο πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου