10 Φεβρουαρίου 2015

Και όμως δάνειο-γέφυρα είναι αυτό που ζητάμε

ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ

Μια «συμφωνία-γέφυρα» με τους εταίρους, διάρκειας λίγων μηνών, διακηρύσσει ότι επιδιώκει η νέα ελληνική κυβέρνηση, και αυτό μέχρι να παρουσιάσει το δικό της οριστικό πρόγραμμα. Δεν ζητά, μας λέει, νέο δάνειο, παρά μόνο μια έγκριση για την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου, τα οποία θα αγοράζουν οι ελληνικές τράπεζες. Και όμως πρόκειται για δάνειο, για "δάνειο-γέφυρα".
Οι τράπεζες, που στερούνται ρευστότητας, για να μπορέσουν να αγοράσουν τα έντοκα γραμμάτια, θα είναι αναγκασμένες να δανειστούν από τον ELA (Emergency Liquidity Assistance). Χρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι εκείνα που τελικά θα καλύψουν τις όποιες πρόσθετες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου. 

Χρηματοδότηση λοιπόν, και όχι χρόνος, είναι ουσιαστικά το αίτημα της ελληνικής πλευράς. Και όπως κάθε δάνειο, έτσι και το "δάνειο-γέφυρα" για να εγκριθεί υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, για να χορηγηθεί υπάρχουν κάποιοι όροι που διασφαλίζουν την αποπληρωμή του και φυσικά προβλέπεται και η δυνατότητα (από τους δανειστές) ελέγχου της τήρησης των όρων της δανειακής σύμβασης.

Απαιτείται λοιπόν μια νέα συμφωνία που θα αποτυπωθεί σε μια νέα δανειακή σύμβαση (ένα νέο μνημόνιο, όπως συνηθίσαμε να το λέμε και ας το ονομάσουν -για λόγους επικοινωνιακούς- όπως θέλουν), καθώς και ένας νέος ελεγκτικός ή έστω εποπτικός μηχανισμός των δανειστών (και ας μην τον ονομάσουν -με την ενοχλητική ελληνική λέξη- τρόϊκα).

Είναι όμως καιρός να πει η νέα ελληνική κυβέρνηση τα πράγματα με το όνομά τους, όσο δυσάρεστα και αν είναι, περιορίζοντας ταυτόχρονα την αντιμνημονιακή ρητορική της. Η προεκλογική περίοδος έχει προ πολλού τελειώσει. Εξάλλου το 70% του μνημονίου, σύμφωνα με δηλώσεις του πλέον αρμόδιου, του υπουργού των οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, είναι πλέον αποδεκτό.

Και ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, Αλέξης Τσίπρας, καλό είναι να μην αγνοήσει τελείως τη φιλική σύσταση που του απηύθυνε, δυο μέρες πριν, ο έμπειρος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς: «Θα πρέπει να εγκαταλείψει τον προεκλογικό του ρόλο, που του επιβάλλει να εφαρμόσει με κάθε κόστος το πρόγραμμα του κόμματός του, και να αναλάβει το ρόλο του πρωθυπουργού», έτσι είπε.

Γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, δεν υπάρχει πλέον καιρός για αποκόμιση εντυπώσεων, τις κέρδισε προεκλογικά. Υπάρχει χρόνος για ουσιαστική δουλειά και μόνο. 

_____________
Το σκίτσο είναι (από την Καθημερινή) του Ηλία Μακρή.






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Μιλώντας πριν από λίγο στον ΣΚΑΙ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι «το καλύτερο θα είναι η συμφωνία - γέφυρα να ισχύσει μέχρι τέλος Αυγούστου».
    Σε ερώτηση αν η συμφωνία θα λέγεται τεχνική παράταση ή συμφωνία – γέφυρα, απάντησε: «Εμείς δεν θέλουμε να βαφτίσουμε το κρέας - ψάρι. Σημασία έχει το περιεχόμενο που να δίνει μια βαθιά ανάσα στην ελληνική οικονομία».
    Πηγή: tovima.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή