22 Φεβρουαρίου 2015

Τα θετικά και αρνητικά της συμφωνίας στο Eurogroup

Όπως συνήθως συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, έτσι και τώρα με την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, η ελληνική πλευρά κάτι κέρδισε αλλά και πολλά έχασε σε σχέση με τις αρχικές της θέσεις:

Τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας στο Eurogroup:

Κατ΄αρχήν η ελληνική πλευρά κέρδισε χρόνο τεσσάρων μηνών, οπότε αναμένεται να αποκατασταθεί άμεσα η ηρεμία στις αγορές και να παύσουν να μειώνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες. 

Υπάρχει πρόβλεψη για "καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας (flexibility)" κατά την παράταση.

Απετράπησαν κάποια υφεσιακά μέτρα καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα. Όμως "οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα χρηματοδοτικά ποσά που απαιτούνται για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους".

Τα αρνητικά στοιχεία της συμφωνίας στο Eurogroup:

Αποδοχή από την ελληνική πλευρά της παράτασης ουσιαστικά του υφιστάμενου προγράμματος και του ρόλου της τρόικας, έστω με το όνομα "θεσμοί". "Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αποφύγουν οποιαδήποτε ανάκληση μέτρων ή μονομερείς αλλαγές πολιτικών και δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους ή τη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως αποτιμάται από τους θεσμούς".

Εγκατάλειψη της βασικής επιδίωξης της ελληνικής πλευράς για "κούρεμα" του χρέους. "Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αναπόδραστη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως".

Μεταφορά των κεφαλαίων ύψους 10,6 δισ. ευρώ, από το ΤΧΣ (Ελλάδα) στον EFSF, από όπου "και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης" των τραπεζών.

Μη αντιμετώπιση των ταμειακών αναγκών του Δημοσίου μέχρι και τον Ιούνιο. "Μόνο η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της παρατεινόμενης διευθέτησης από τους θεσμούς θα επιτρέψει οιαδήποτε καταβολή της εναπομείνασας δόσης του τρέχοντος προγράμματος..."

Επίσης στο κοινό ανακοινωθέν δεν γίνεται λόγος για μέτρα αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής κρίσης» που προσπαθούσε να πετύχει η κυβέρνηση. Εξάλλου απαιτείται η λήψη ισοδύναμων μέτρων για όποια δράση της ελληνικής κυβέρνησης. 

Takis Ant / afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου