18 Φεβρουαρίου 2015

Προκόπης Παυλόπουλος: Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας

(upd) Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Την υποψηφιότητά του υποστήριξαν 233 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Αν.Ελλ. και ΝΔ). Την υποψηφιότητα του Νίκου Αλιβιζάτου ψήφισαν 30 βουλευτές (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ). "Παρών" είπαν 32 (ΚΚΕ και ΧΑ) βουλευτές, ενώ απουσίαζαν 5 βουλευτές. 

Μοναδική "έκπληξη" εκείνη της κας Γαϊτάνη Ιωάννας, του ΣΥΡΙΖΑ, που απουσίαζε. Η κα Γαϊτάνη δεν απέστειλε κάποια επιστολή στήριξης, διαφωνώντας προφανώς με την επιλογή Παυλόπουλου. 


Εντύπωση επίσης προκάλεσε και η αιτιολόγηση της απουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει: 
«Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο... Δεν έχω πειστεί, όμως, μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τρείς λόγους: Δεν αντιστάθηκε στις “σειρήνες” του πελατειακού κράτους, χειρίστηκε με ανεπάρκεια μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας μας, το Δεκέμβριο του 2008, και τέλος δεν εκφράζει τη θέση της Ελλάδας στη ενωμένη Ευρώπη με τον τρόπο που εγώ θα επιθυμούσα... Εύχομαι πραγματικά να είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος. Δεν θα προσέλθω στην ψηφοφορία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν θέλω να τον καταψηφίσω».

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της αποψινής ψηφοφορίας, ο κ. Ν. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συγχαίρω κατ’ αρχάς τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο για την εκλογή του.
Ευχαριστώ επίσης τους βουλευτές που με τίμησαν με την ψήφο τους και τα δυο πολιτικά κόμματα, τo «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ, που με πρότειναν για το ύπατο αξίωμα.
Ειδικά υπό τις σημερινές περιστάσεις, που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, θέλω να ελπίζω ότι ο αγαπητός φίλος και «εν όπλοις» συνάδελφος θα αναδείξει, ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, το πραγματικό νόημα του θεσμού του Προέδρου: θα είναι εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας όχι ως παθητικός θεατής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά με πρωτοβουλίες και ενεργό ρόλο, όπως ο Ιταλός ομόλογός του. Θα λειτουργεί δηλαδή ως αδιαπέραστο ανάχωμα στη διολίσθηση της εξουσίας, κάθε εξουσίας, προς την αλαζονεία και συχνά προς την αυθαιρεσία».

afirimeno.com

Σκίτσα:
Το πρώτο σκίτσο (πορτρέτο) επάνω αριστερά είναι του Σπύρου Δερβενιώτη.
Το δεύτερο σκίτσο είναι του Ηλία Μακρή (από την Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου