19 Φεβρουαρίου 2015

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξάμηνη παράταση

Τι αναφέρει ακριβώς η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών στον Γ. Ντάισελμπλουμ Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξάμηνη παράταση είναι:

«Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015

» Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup,

» Στα πέντε τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται για μια ευρύτερη και βαθύτερη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σκοπό να βελτιώσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και της εργασίας, επιτυγχάνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους και την οικονομική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

» Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση διακόπηκαν από τις προεδρικές και τις εθνικές εκλογές και ως εκ τούτου ορισμένες από τις τεχνικές συμφωνίες ακυρώθηκαν.

» Οι ελληνικές Αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές της όπως επίσης δηλώνουμε την πρόθεση μας να συνεργαστούμε με όλους τους εταίρους μας, προκειμένου να αποτρέψουμε τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης προς την Ελλάδα, την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική έναντι του οικονομικού και διαδικαστικού περιεχομένου.

» Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές Αρχές υποβάλλουν αίτημα για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για διάστημα έξι μηνών, στη διάρκεια του οποίου θα προχωρήσουμε μαζί και θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας της παρούσας συμφωνίας προς μια επιτυχή κατάληξη και αναθεώρηση στη βάση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνηση αφενός και των θεσμών αφετέρου.

Στόχος της αιτούμενης εξάμηνης παράτασης της Συμφωνίας είναι:

Α) Να συμφωνήσουμε τους αμοιβαίως αποδεκτούς οικονομικούς και διοικητικούς όρους, η εφαρμογή των οποίων, σε συνεργασία με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θα επιτύχει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, θα εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψη την παρούσα οικονομική κατάσταση.

Β) Να εξασφαλίσουμε, συνεργαζόμενοι στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιοδήποτε νέο μέτρο θα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο, απέχοντας ταυτόχρονα από μονομερή δράση που θα μπορούσε να υπονομεύσει τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάπτυξη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Γ) Να επιτρέψουμε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεισάγει την εξαίρεση, σύμφωνα με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς της.

Δ) Να επεκτείνουμε τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) που κρατά το HFSF (Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).

Ε) Να ξεκινήσουμε εργασίες ανάμεσα σε τεχνικές ομάδες για πιθανό νέο Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, που οι ελληνικές αρχές οραματίζονται ανάμεσα σε Ελλάδα, Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που θα μπορούσε να διαδεχθεί την παρούσα Συμφωνία.

Στ) Να συμφωνηθεί εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ και, στο ίδιο πνεύμα, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάρκεια της διευρυμένης συμφωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητα της να συνεργαστεί στενά με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου: α) να επιτευχθεί η δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και β) να επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει τις ουσιαστικές εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να αποκαταστήσουν το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών μέσα από βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, αμειβόμενη απασχόληση και κοινωνική συνοχή.».

Sincerely,
Yanis Varoufakis
Minister of Finance
Hellenic Republic» 

Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=678612

Σχετική ανάρτηση: Greece seeks six-month bailout extension

5 σχόλια:

  1. Δυο διαφορετικές αντιδράσεις στο ελληνικό αίτημα: Θετική από τον πρόεδρο της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «η ελληνική πλευρά ζητά μια παράταση» και αυτό είναι αισιόδοξο σχολίασε. Αρνητική από τη Γερμανία, όπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ δηλώνει: «Το γράμμα από την Αθήνα δεν αποτελεί πρόταση για ουσιαστική λύση. Στην πραγματικότητα αποβλέπει σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα χωρίς να εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος. Το κείμενο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλα θα κριθούν στο αυριανό Eurogroup. Πάντως ως βάση για τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα είναι η ελληνική πρόταση για εξάμηνη παράταση της δανειακής συμφωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δανειακή σύμβαση είναι ταυτόσημη με το μνημόνιο και το πρόγραμμα, ξεκαθάρισε χθες ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Το σχετικό απόσπασμα της δήλωσής του:
    «Η κυβέρνηση αφού έχασε πολύτιμο χρόνο σε μια δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση εσωτερικής κατανάλωσης, αποδέχεται την αλήθεια και ζητάει παράταση της δανειακής σύμβασης που είναι ταυτόσημη με το μνημόνιο και το πρόγραμμα...
    ...τώρα η κυβέρνηση ζητάει νέο πρόγραμμα, δηλαδή μνημόνιο 3...
    Ας σταματήσουν οι ψευδαισθήσεις και τα ψέματα. Ας προχωρήσουμε στο δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης...».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης μετά την υποβολή του ελληνικού αιτήματος για παράταση και κάνει λόγο για παιχνίδι με τις λέξεις. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Παίζοντας με τις λέξεις, η κυβέρνηση διάλεξε τελικά τη διατύπωση που είχε χρησιμοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δηλαδή, ζήτησε την επέκταση της 'Κύριας Σύμβασης' που ρητά περιλαμβάνει και το μνημόνιο... ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέμα είναι να γίνει αποδεκτή η πρόταση Βαρουφάκη. Ο χρόνος κυλάει σε βάρος μας, όσο περνάει τόσο και σκληραίνουν τη στάση τους οι ευρωπαίοι και ειδικά ο Σόιμπλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή