18 Φεβρουαρίου 2015

Παράταση της δανειακής σύμβασης θα ζητήσει η Ελλάδα

Αίτημα εξάμηνης παράτασης της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης και όχι του προγράμματος, αναμένεται να υποβάλει σήμερα η ελληνική πλευρά. Όμως, η δανειακή σύμβαση είναι μέρος του προγράμματος (αφορά το χρηματoδοτικό κομμάτι της συμφωνίας χωρίς τους όρους που υπάρχουν) και εδώ είναι το πρόβλημα. Ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει δηλώσει ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης».

Χθες τη νύχτα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF δήλωσε*: «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη». Γι' αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Όμως, οι πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά πρόκειται να καταθέσει αίτημα για την παράταση της δανειακής συμφωνίας συνάντησαν ψυχρή υποδοχή από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε**, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη στο ZDF δήλωσε -σύμφωνα με το Reuters- ότι «δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης». «Το θέμα δεν είναι η επέκταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά το εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι», πρόσθεσε ο Σόιμπλε στο ZDF. 

Πηγές: ethnos.gr και tovima.gr
* http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64142413
** http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=678157

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου