15 Φεβρουαρίου 2015

Π. Λαφαζάνης: Επιδιώκουμε συμφωνία που θα διατηρεί το ριζοσπαστικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος

"Διεκδικούμε είναι μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του" τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενόψει και του αυριανού Eurogroup. 
Ορισμένα σημεία από τις απαντήσεις του στη συνέχεια. Από το iskra.gr:

"Αν οι λεγόμενοι εταίροι επιμείνουν στην παράταση, με εκείνη ή την άλλη μορφή και παραλλαγή, του υπάρχοντος προγράμματος, δηλαδή του αμαρτωλού μνημονίου, γιατί αυτό εννοούν ως πρόγραμμα, τότε συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Τότε οι λεγόμενοι εταίροι και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους η Γερμανία, θα έχουν κάνει μια συνειδητή επιλογή ρήξης. Δεν εκτιμώ ότι είναι ιδιαίτερα εύκολο για τη Γερμανία να επιχειρήσει κάτι τέτοιο και να σηκώσει τόσο κυνικά και απροκάλυπτα το βάρος μιας ρήξης, γιατί, πέραν των πολλών άλλων, θα είναι η ίδια που θα αντιμετωπίσει, σε μια τέτοια περίπτωση, τις πιο καταστρεπτικές επιπτώσεις".

"Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν τεμαχίζεται, δεν υποδιαιρείται και δεν χωρίζεται σε καλό και «κακό». Διότι έχει ενιαίο συνεκτικό προσανατολισμό. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι αναμένουμε μια συμφωνία με τους εταίρους η οποία θα περιλαμβάνει αυτούσιο σε κάθε του λέξη το πρόγραμμα μας. Αυτό, όμως, που διεκδικούμε είναι μια συμφωνία που θα σέβεται τη δημοκρατία στη χώρα μας, που θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα που ενέκρινε ο λαός και θα διατηρεί αυτούσιο τον ενιαίο χαρακτήρα του και τον ριζοσπαστικό προσανατολισμό του".


"Εμείς δεν επιδιώκουμε τη ρήξη. Επιδιώκουμε, αντίθετα, να σταθεί όρθια η πατρίδα μας. Επιδιώκουμε να προασπίσουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία, την επιβίωση και την προοπτική του λαού μας και μαζί με αυτά, τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των λαών της Ευρώπης. Αυτές οι επιδιώξεις μας είναι το σχέδιο μας από το Α έως το Ω και οι κόκκινες γραμμές μας. Και αυτό το σχέδιο έχουμε υπέρτατο καθήκον να το υπερασπίσουμε πλήρως, ευλαβικά και μέχρι το τέλος".

"Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πορεία. Μνημόνια και τρόικα με οποιαδήποτε μορφή και παραλλαγή συνιστούν οριστικά τέλος. Αυτό , άλλωστε, δεν είναι μόνο το μήνυμα των εκλογών αλλά και το αγωνιστικό μήνυμα που εκπέμπει με πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία, σχεδόν σύσσωμος, ο ελληνικός λαός μετεκλογικά". 

Στο ερώτημα "Πως θα λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας αν δεν υπάρξει συμφωνία;" ο κ. Λαφαζάνης τονίζει ότι "θα βρεθούν τρόποι να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της χώρας μας γιατί με αυτή τη χρηματοδότηση οι πιστωτές εξυπηρετούν ζωτικά και θεμελιώδη συμφέροντα τους".

Τέλος σε ερώτηση σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της χώρας ο κ. Λαφαζάνης σημειώνει: "Η κυβέρνηση μας επιδιώκει ανεξάρτητες και πολυεπίπεδες, τεσσάρων οριζόντων, διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις και σχέσεις , οι οποίες να σχεδιάζονται και να προωθούνται χωρίς μονομερείς εξαρτήσεις, αποκλειστικά με βάση το εθνικό μας συμφέρον και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού". 

Πηγή: www.iskra.gr 15.02.2015 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου