23 Φεβρουαρίου 2015

PwC: Ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης το 2050

Η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης από τις παραδοσιακές αναπτυγμένες οικονομίες της βόρειας Αμερικής, της δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας προς τις αναδυόμενες αγορές θα συνεχιστεί για τα επόμενα 35 χρόνια, όπως υποστηρίζει η PwC (PricewaterhouseCoopers) σε μελέτη της για τον «Κόσμο το 2050».

Ετσι, με βάση τις εκτιμήσεις της PwC, ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης, 
για το 2030 και 2050, διαμορφώνεται ως εξής: 


Η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία έως το 2030, παρ' ότι μακροπρόθεσμα (μετά το 2020) ο ρυθμός ανάπτυξής της μάλλον θα μειωθεί, προσεγγίζοντας τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Η Ινδία, που έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να διεκδικήσει από τις ΗΠΑ τη δεύτερη θέση ως το 2050.
Η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νιγηρία θα μπορούσαν να εκτοπίσουν τη Βρετανία και τη Γαλλία από την πρώτη δεκάδα, με την Ινδονησία ενδεχομένως να σκαρφαλώσει στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης έως το 2050.
Οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία επίσης θα σημειώσουν σημαντική άνοδο, ενώ η Κολομβία και η Πολωνία θα επιτύχουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τη Βραζιλία και τη Ρωσία.
Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της στη G20 και μαζί με την Αίγυπτο θα ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στη ΝΑ Μεσόγειο.
Η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας αναμένεται να είναι η μικρότερη μεταξύ των συνολικά 32 υπό εξέταση χωρών, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στον σταθερά μειούμενο πληθυσμό της.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες επίσης εμφανίζουν πτωτικές τάσεις, με τους ρυθμούς ανάπτυξης των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης να κυμαίνονται μεταξύ 1,5%-2% ετησίως έως το 2050.  

Τέλος, ως συνέπεια όλων των παραπάνω, αναμένονται ανακατατάξεις στην ομάδα των 20 ισχυρότερων οικονομικών (G20). 

Πηγή: www.imerisia.gr 22.02.2015
Περισσότερα στο:
Ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης το 2050

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου