6 Απριλίου 2016

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896

Από τις 6 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου του 1896, 120 χρόνια πρίν, διεξήχθηκαν στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, γνωστοί και ως Αγώνες της 1ης Ολυμπιάδας. 

Φωτογραφία αριστερά: Από την είσοδο του Σπύρου Λούη στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο.
 
Η επιλογή της διοργανώτριας χώρας έγινε στο Παρίσι, στις 23 Ιουνίου 1894, σε συνέδριο που οργάνωσε ο Γάλλος βαρώνος παιδαγωγός και ιστορικός Πιερ ντε Κουμπερτέν (φωτογραφία κάτω αριστερά). Η Αθήνα θεωρήθηκε ως η ιδανικότερη επιλογή για τη φιλοξενία και την πρώτη διεξαγωγή και των σύγχρονων διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων, καθόσον η Αρχαία Ελλάδα ήταν το μέρος που "γεννήθηκαν" οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και αυτό παρά την μηδαμινή εμπειρία στη διοργάνωση αγώνων, την κακή οικονομική κατάσταση και πολιτική αστάθεια της Ελλάδας προς τα τέλη του 19ου αιώνα. 

Κατά τη διάρκεια του ιδίου συνεδρίου στο Παρίσι ιδρύθηκε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Πρώτος πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας ΔΟΕ εκλέχθηκε ο Έλληνας εκπρόσωπος Δημήτριος Βικέλας.

"Με βαθύ αίσθημα απέναντι στην ευγενική αναφορά του βαρόνου Ντε Κουμπερτέν, στέλνω σε εκείνον και στα μέλη του συνεδρίου, μαζί με τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες, τις καλύτερες ευχές για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων" έγραφε στις 21 Ιουνίου του 1894 ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας, Γεώργιος Α΄.

Οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία, αν και ο αριθμός τόσο των χωρών όσο και των αθλητών που πηραν μέρος ήταν μικρός. Στην επιτυχία των αγώνων συνετέλεσε και η μαζική προσέλευση του ελληνικού κοινού, ιδιαίτερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό Ολυμπιακό στάδιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναφέρει ότι υπήρξαν συμμετοχές από 14 χώρες, χωρίς όμως να τις κατονομάζει. Κάποιες πηγές κάνουν λόγο για 12 ή για 13 χώρες. Επίσης, γνωρίζουμε μόνο τους 179 από τους αθλητές που έλαβαν μέρος. Η ΔΟΕ αναφέρει 241 συνολικά συμμετοχές.


ο Σπύρος Λούης

Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο. Πιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια.

Πηγή: Στοιχεία από el.wikipedia.org






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου