22 Απριλίου 2016

Προληπτικό πακέτο μέτρων αποφάσισε το Eurogroup

Την υιοθέτηση ενός πακέτου προληπτικών μέτρων, στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ), που θα ενεργοποιηθεί εφόσον η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους μέχρι το 2018, ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του Eurogroup της Παρασκευής, ενώ έκανε λόγο για μια ισχυρή και παραγωγική συνεργασία, που όμως χρειάζεται ακόμα δουλειά προκειμένου να κλείσουν οι συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως τα μέτρα αυτά θα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων, και μάλιστα θα αποτελούν μέρος ενός μηχανισμού που θα ενεργοποιείται αυτόματα, σε περίπτωση που δεν θα επιτυγχάνονται οι συμφωνημένοι στόχοι.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο Eurogroup την Πέμπτη, ωστε να κλείσει το θέμα των προλημπτικών αυτών μέτρων.

Συγκεκριμένα ο
 Γερουν Ντάισελμπλουμ δήλωσε «Πρέπει να υπάρχει ένα προληπτικό πακέτο αν χρειαστεί για να επιτευχθεί ο στόχος του 2018. Αυτό χρειάζεται περισσότερη δουλειά, για το πώς θα εφαρμοστεί, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα πυροδοτείται»

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε μάλιστα πως τα έκτακτα μέτρα «είναι προϋπόθεση για να κοιτάξουμε το χρέους», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο επίτροπος Μοσκοβισί

Η κα Λαγκάρντ από την πλευρά της δήλωσε την ικανοποίησή της για την σημαντική υποστήριξη των μελών του Eurogroup πάνω στην ανάγκη για τα έκτακτα μέτρα.

Διευκρινίσεις Τσακαλώτου 

Η κυβέρνηση, βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, δεν μπορεί να νομοθετεί υπό αίρεση, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όταν ρωτήθηκε για το πακέτο προληπτικών μέτρων που θέτουν οι θεμσοί ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσακαλώτος, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει η νομική δυνατότητα το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει σήμερα ένα νόμο που θα τεθεί σε εφαρμογή μελλοντικά και βάσει των τότε εξελίξεων.

Ερωτηθείς για το πως μπορεί να ικανοποιηθεί η απαίτηση των πιστωτών για τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) ο κ. Τσακαλώτος είπε πως η Αθήνα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους της για την εξεύρεση ενός μηχανισμού δέσμευσης, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει την αξιοπιστία. 

Πηγή: www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

2 σχόλια:

  1. Κάποιοι πλέον μιλάνε για 4ο μνημόνιο! σήμερα στο Eurogroup. Συγκεκριμένα ο τίτλος σχετικού άρθρου στο Πρώτο Θέμα σήμερα είναι: Eurogroup: Η κυβέρνηση συμφώνησε σε 4ο Μνημόνιο-«κάβα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε όχι και μνημόνιο και μάλιστα 4ο, απλά προληπτικά μέτρα! το όνομα μετράει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή