18 Μαΐου 2016

Η Αριστερά ενώνεται στην Ισπανία ενόψει εκλογών

Οι δυο ηγέτες της αριστεράς Πάμπλο Ιγκλέσιας και Αλμπέρτο Γκαρθόν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για συνεργασία στην κεντρική πλατεία της Μαδρίτης Puerta del Sol, εκεί όπου ξεκίνησε το κίνημα των «Αγανακτισμένων» πέντε χρόνια πριν, αναφέρει σήμερα η Deutsche Welle.

Οι αριστεροί Podemos αποφάσισαν να συνεργαστούν με την Ενωμένη Αριστερά (ΙU). «Πέντε χρόνια μετά τις διαδηλώσεις είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν.
 
Οι δυο ηγέτες επισφράγισαν τη συνεργασία τους τσουγκρίζοντας δυο μπουκάλια μπύρας, γεγονός που έδωσε λαβή στον Τύπο να αποκαλέσει τη συνεργασία «συμφωνία των μπουκαλιών». Οι Podemos και η Ενωμένη Αριστερά (ΙU) θα κατεβάσουν κοινή λίστα υποψηφίων, ωστόσο θα διεξαγάγουν ξεχωριστούς προεκλογικούς αγώνες.  Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Λα Ραθόν» την περασμένη Δευτέρα, ο συνασπισμός της αριστεράς θα μπορούσε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη μετά τους συντηρητικούς.

Ωφελημένος θα μπορούσε να αναδειχθεί ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος ενδέχεται να ευνοηθεί από το κλίμα πόλωσης στη χώρα. Προειδοποίησε μάλιστα πως «μια ένωση ακραίων» θα μπορούσε να οδηγήσει την Ισπανία στην αστάθεια και την αβεβαιότητα. Η ισπανική εφημερίδα Ελ Μούντο έθεσε μάλιστα το ερώτημα εάν «η Ισπανία δεν έμαθε τίποτα από την Ελλάδα», σημειώνοντας πως οι Podemos θεωρούνται σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πηγή (και περισσότερα): http://dw.com/p/1IpC6 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου