16 Μαΐου 2016

FT: Aνερχόμενος φορολογικός παράδεισος οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο ανερχόμενος φορολογικός παράδεισος, «η νέα Ελβετία», σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν το 2009 στη διεθνή καμπάνια, προκειμένου η Ελβετία να άρει το καθεστώς μυστικότητας που χαρακτήριζε επί αιώνες το τραπεζικό της σύστημα, ωστόσο σήμερα η Αμερική αποτελεί μαγνήτη
για χρήματα από το εξωτερικό χάρη στην εγγύηση μυστικότητας που παρέχουν ορισμένες πολιτείες της. 

Σύμφωνα με τους FT, είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της πολιτείας της Νότιας Ντακότας. Σαράντα εταιρείες που διαχειρίζονται οικογενειακά καταπιστεύματα 80 δισ. δολαρίων έχουν την έδρα τους σε ένα παλιό εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης Σιου Φολς*. Μεταξύ αυτών, το οικογενειακό καταπίστευμα των κληρονόμων του Γουίλιαμ Ρίγκλεϊ, της οικογένειας Κάρλσον και της οικογένειας του μακαρίτη πλέον μεγαλοεπενδυτή Τζον Νας. Το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται οικογενειακά καταπιστεύματα στη Νότια Ντακότα έχει αυξηθεί από τα 32,8 δισ. δολάρια το 2006 σε περισσότερα από 226 δισ. δολάρια το 2014, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της πολιτείας. Ο αριθμός των οικογενειακών καταπιστευμάτων έχει αυξηθεί από τα 20 το 2006, στα 86 το 2016.

«Η Αμερική είναι η νέα Ελβετία. Στη βιομηχανία το γνωρίζαμε αυτό εδώ και αρκετά χρόνια», εξηγεί στους FT ο κ. Ντέιβιντ Γουίλσον, εταίρος στην ελβετική δικηγορική εταιρεία Schellenberg Wittmer. Αφότου, επί χρόνια, οι αμερικανικές αρχές απειλούσαν τις ελβετικές και άλλες ξένες τράπεζες που διευκόλυναν Αμερικανούς φορολογουμένους να κρύψουν τα χρήματά τους, σήμερα οι ΗΠΑ κατηγορούνται ότι παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες στον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Boston Consulting Group, υπάρχουν στις ΗΠΑ κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό ύψους 800 δισ. δολαρίων, περίπου τα μισά εκ των οποίων προέρχονται από τη Λατινική Αμερική. Μπορεί τα κεφάλαια αυτά να είναι αρκετά λιγότερα από τα 2,7 τρισ. δολάρια που βρίσκονται στις ελβετικές τράπεζες, ωστόσο τα κεφάλαια στις αμερικανικές τράπεζες προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 6% τον χρόνο, ρυθμός που είναι υψηλότερος από οποιουδήποτε άλλου ανταγωνιστή, με εξαίρεση το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ είναι ήδη το μεγαλύτερο offshore κέντρο του κόσμου. Εχουν κάνει πραγματικά καλή δουλειά, ακυρώνοντας τον ανταγωνισμό από τις ελβετικές τράπεζες», λέει στους FT ο κ. Μπρους Ζαγκάρις, Αμερικανός δικηγόρος με έδρα την Ουάσιγκτον. Πλέον, είναι πολύ εύκολο να κρύψει κανείς τα χρήματά του στη Νότια Ντακότα, ενώ ισχυρές ανταγωνίστριές της είναι οι πολιτείες της Νεβάδας, του Ντέλαγουερ και της Αλάσκας.

Πηγή: www.kathimerini.gr 


*Το Σιού Φολς (Sioux Falls), όπως αναφέρει η wikipedia, είναι η μεγαλύτερη και πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη πόλη της Νότιας Ντακότας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010, η πόλη έχει πληθυσμό 154.000 κατοίκων, ενώ η μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό 237.000 κατοίκων. Η πόλη βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μεγάλου Σιού και στην περιοχή των Μεγάλων ΠεδιάδωνΣτη φωτογραφία επάνω αριστερά το κέντρο της πόλης Σιού Φολς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου