17 Μαΐου 2016

Το ταξίδι, Μετακινούμενοι πληθυσμοί

Έκθεση Φωτογραφίας: SolidarityNow - Μουσείο Μπενάκη 

Μόνο το 2015 περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι, μετανάστες και πρόσφυγες, νόμιμοι και παράτυποι, όλοι διεκδικητές του ιερού δικαιώματος στη ζωή, έφθασαν στη χώρα μας. Άνθρωποι, που τον τελευταίο χρόνο μετακινούνται μαζικά σε ένα άχρονο πλαίσιο, με φόντο αλλά και διακομιστή τη χώρα μας.
Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και παραμονής για τον πληθυσμό που μετακινείται, έχοντας ως μοναδική επιδίωξη την εγκατάσταση σε μία Ευρωπαϊκή χώρα. 

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου στις 20:00, εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς 138) η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί», που συνδιοργανώνει το αλληλεγγύη-SolidarityNow με το Μουσείο Μπενάκη.

Τρεις είναι οι ενότητες της έκθεσης, που δημιουργούν το σενάριο και αφηγούνται χρονολογικά το ταξίδι, με αρχή, μέση και τέλος:
Είσοδος: Λέσβος, Κως, Σάμος, Χίος, Οινούσσες
Παραμονή: κέντρα κράτησης, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας, καταυλισμοί, πλατεία Βικτωρίας
Έξοδος: Ειδομένη 


Φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη (Του ιδίου και η φωτογραφία επάνω αριστερά) 

8 κορυφαίοι φωτογράφοι/φωτο-ειδησεογράφοι από την Ελλάδα, αποτυπώνουν με το φακό τους τον τελευταίο χρόνο, το Ταξίδι, τη διαδρομή όλων αυτών των ανθρώπων που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Οι φωτογραφίες, ιχνογραφούν τη διαδρομή τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, με τελικό προορισμό τα σύνορα και με την ελπίδα να φτάσουν σε ένα ασφαλές καταφύγιο, σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Οι 8 φωτογράφοι που μετέχουν στην έκθεση είναι οι: Γιάννης Μπεχράκης, Άλκης Κωνσταντινίδης, Γιώργος Μουτάφης, Άγγελος Τζωρτζίνης, Enri Canaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστης Σεφέρογλου, Χλόη Κριθαρά – Devienne. Πρόσφατα, ο Γιάννης Μπεχράκης και ο Άλκης Κωνσταντινίδης, έλαβαν το βραβείο Pulitzer 2016 στην κατηγορία «Έκτακτης Επικαιρότητας», για την καταγραφή και αποτύπωση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης. 

Φωτογραφία του Άλκη Κωνσταντινίδη 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, μία πραγματική σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σκηνή που φιλοξένησε εκατοντάδες οικογένειες τον τελευταίο χρόνο στη Χίο, θα εγκατασταθεί στον εκθεσιακό χώρο και θα στεγάσει το δεύτερο μέρος της έκθεσης που αφορά στην Παραμονή, θέλοντας έτσι να μεταφέρουν την πραγματική εικόνα της διαμονής των προσφύγων. 

Παράλληλα, θα προβάλλεται το ντοκιμαντέρ “Refugee Highway” του σκηνοθέτη Χρόνη Πεχλιβανίδη, που σε καλεί να ταξιδέψεις μαζί με τους πρόσφυγες από τη Συρία, στη Ρόδο, την Κω, την Τήλο, τη Σάμο και τη Λέσβο, ξετυλίγοντας τις δυσκολίες αυτού του ταξιδιού. Ένα ντοκιμαντέρ όπου η αγωνία και η ελπίδα για ζωή εναλλάσσονται σε κάθε πλάνο. Επίσης, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα μεταδίδονται πραγματικά ηχητικά ντοκουμέντα, από στιγμές διάσωσης.

Γιατί κάθε φωτογραφία είναι μια αντίληψη της πραγματικότητας
Γιατί κάθε φωτογραφία είναι μια πολιτική σκέψη
Γιατί κάθε φωτογραφία είναι ένα Ταξίδι

Λοιπές πληροφορίες:
Μουσείο Μπενάκη – Πειραιώς 138
Εγκαίνια: 16 Μαΐου, ώρα 20:00
Διάρκεια: 19/05/2016 - 29/05/2016
Επιμέλεια Έκθεσης: Ντόρα Κομνηνού
Για συνεντεύξεις: Σοφία Ιωάννου, Διευθύντρια Επικοινωνίας: sophia@solidaritynow.org | τηλ. 210 6772500, 6937 251997 

Πηγή: www.solidaritynow.org
Σχετική ανάρτηση: Φωτογραφίες τριών Ελλήνων που χάρισαν το Πούλιτζερ στο Reuters, στο:http://www.afirimeno.com/2016/04/reuters.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου