18 Μαΐου 2016

Ανδρέας Μαρτίνης: Από την ηγεσία του Ερυθρού Σταυρού στον Εισαγγελέα

Συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στην Κηφισιά, βάσει εντάλματος του ανακριτή Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, 75 ετών, και η 67χρονη σύζυγός του Γεωργία Μαρτίνη. 

Το ζεύγος Μαρτίνη συνελήφθη από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, με βάση τα εντάλματα που αφορούν σε κακουργηματική απάτη σε βάρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ερρίκος Ντυνάν και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα χρήματος), τελεσθείσες κατ’ επάγγελμα, κατά συναυτουργία και μη και κατ’ εξακολούθηση, υπόθεση που απασχολεί τη Δικαιοσύνη εδώ και καιρό. 

Η υπόθεση αφορά - σύμφωνα με την κατηγορία- μίζα περίπου 3,2 εκατ. μάρκων που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν, απο γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό, η οποία κατέβαλλε το ποσό της μίζας - σύμφωνα με τις αρχές- για να προτιμηθεί. Μέρος του ποσού καταβλήθηκε σύμφωνα με την κατηγορία για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel. 


Οι διαδρομές της μίζας

Η έρευνα για τη μίζα των 3,2 εκατ. μάρκων ξεκίνησε πριν απο 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου, στο πλαίσιο έρευνας περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Μαρτίνη.

Στις 6 Απριλίου 1998 το κοινωφελές ίδρυμα εξέδωσε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού στο νοσοκομείο. Mεταξύ των προσφορών που υποβλήθηκαν συμπεριλαμβανόταν εκείνη της εταιρίας "Hospitalia International GmbH", η οποία υποβλήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1998 και μάλιστα ήταν η μοναδική που αφορούσε το σύνολο των δέκα τμημάτων - τομέα ενδιαφέροντος. Ωστόσο η προσφορά της εταιρίας δεν ήταν η χαμηλότερη εκ του συνόλου των προσφορών που υποβλήθηκαν.

Το Δεκέμβριο τελικά υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Ερρίκος Ντυνάν εκπροσωπούμενου από εσένα και της εταιρίας "Hospitalia International" με συνολικός κόστος κοντά στα 12 δισ. δραχμές (περίπου 36 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εισαγγελέων ο Α. Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου. Το ποσό των 3,2 εκατ. γερμανικών μάρκων το οποίο η "Hospitalia International" κατέβαλε διοχετεύθηκε στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελβετίας διερχόμενο από 6 διαφορετικούς λογαριασμούς. Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατ. μάρκα καταλήγουν στην off shore εταιρεία State Enterprise με έδρα την Λιβερία. Σύμφωνα με την έρευνα ιδιοκτήτες της εταιρίας είναι ο Ανδρέας και η Γεωργία Μαρτίνη.

Προηγούμενες συλλήψεις του Ανδρέα Μαρτίνη

Η πρόσφατη σύλληψη του Ανδρέα Μαρτίνη δεν ήταν η πρώτη. Στις αρχές του 2013 είχε συλληφθεί για χρέη 6 εκατ. ευρώ του νοσοκομείου προς το ΙΚΑ. Το Μάρτιο του 2014 ο Ανδρέας Μαρτίνης συνελήφθη και πάλι από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α. κατ’ εξακολούθηση, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από 01-07 έως 31-08-2013.

Όλα πάντως δείχνουν ότι η σύλληψη του Ανδρέα Μαρτίνη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 18 χρόνια μετά από τότε που φέρεται ότι έγινε το αδίκημα, θα είναι και η τελευταία.

Πηγές: Στοιχεία από www.capital.gr, news.in.gr 






yle="text-align: center;">

1 σχόλιο:

  1. Στη φυλακή θα οδηγηθεί με απόφαση του ανακριτή διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη και της εισαγγελέα, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης κατηγορούμενος για μίζα περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων που φέρεται να μπήκε σε λογαριασμούς τους από τη γερμανική εταιρία Hospitalia. Η Γεωργία Μαρτίνη αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 600.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου απο τη χώρας καθώς και εμφάνιση 2 φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής της. Πηγή: capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή