13 Μαΐου 2016

Σόιμπλε: «Διαφώνησα με τη Μέρκελ για την Ελλάδα»

'Ενα σχεδόν χρόνο από τα δραματικά γεγονότα με την Ελλάδα ο Σόιμπλε έρχεται να παραδεχθεί ότι είχε διαφωνήσει τότε με τη Μέρκελ, που δεν ήθελε Grexit. Η ομολογία έγινε σε δείπνο που διοργάνωσε η Handelsblatt.

από τη 
Deutsche Welle (απόσπασμα δημοσιεύματος): 

Σόιμπλε: «Αποδέχθηκα την απόφαση της Μέρκελ για την Ελλάδα» 

Στο αίθριο του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου στο Βερολίνο με τη βοήθεια του επιβλητικού χώρου επανήλθε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στην πραγματικότητα της τρέχουσας πολιτικής ξαναβρίσκοντας την καθαρή και χωρίς προσχήματα γλώσσα για τις κρίσεις στην Ευρώπη. 
Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα, μια χώρα που απορροφά τα τελευταία 6 χρόνια μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, είπε ότι σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο δεν πρέπει να ρίχνει κανείς καθαρό κρασί. 
Ανέτρεξε στις τραγικές ημέρες πριν ένα χρόνο, όταν ήθελε να πετάξει έξω την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Η Μέρκελ τότε είχε πάρει διαφορετική απόφαση. «Δεν είναι μυστικό ότι υπήρχε διαφωνία απόψεων, αλλά η απόφαση ελήφθη και την αποδέχθηκα. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Όμως ο Σόιμπλε είχε και καλά νέα από την Ελλάδα. «Οι αριθμοί από την αγορά εργασίας έχουν καλυτερεύσει, η οικονομία αναπτύσσεται και το χρέος μειώνεται». 
Στο δείπνο (που διοργάνωσε η Handelsblatt) κάλεσε τους παριστάμενους να βοηθήσουν την Ελλάδα, «αλλά όχι άνευ όρων και με κάθε μορφή». 
Οι ήπιοι τόνοι που υιοθέτησε πρέπει να ικανοποίησαν τον Έλληνα πρέσβη, που ήταν κι αυτός ανάμεσα στους προσκεκλημένους, όπως κατέγραψαν συνδαιτυμόνες του. Οι ήπιοι τόνοι εξανεμίστηκαν όμως όταν αναφέρθηκε στο κούρεμα χρέους, που απέκλεισε στον αιώνα τον άπαντα
Σε απώτερο χρονικό διάστημα τοποθέτησε και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους. «Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη» είπε.

Πηγή: http://dw.com/p/1ImX6


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου