5 Μαΐου 2016

Τι δεν πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε

Δυσκολεύεστε να απολαύσετε έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο; Ανακαλύψτε τις αιτίες! Τα παρακάτω ίσως βοηθήσουν. 
Κάποιες συνήθειες, δραστηριότητες, ενέργειες κλπ, που έχετε ή κάνετε πριν τον ύπνο, πρέπει να αλλάξουν ή να αποφεύγονται. Ποιες είναι αυτές; 

Γυμναστική. Η έντονη σωματική άσκηση ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, επιταχύνει το ρυθμό της αναπνοής και αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα μέχρι να επανέλθουν οι σωματικές λειτουργίες, οπότε η έντονη γυμναστική δεν συνιστάται τις βραδινές ώρες. Αντίθετα, χαλαρωτικές μορφές άσκησης είναι κατάλληλες για κάθε στιγμή της ημέρας. Να σημειωθεί ότι και το σεξ «ενδείκνυται» πριν τον ύπνο, αφού συνεπάγεται την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες προωθούν τη χαλάρωση.

Φαγητό. Όταν κοιμόμαστε, το πεπτικό σύστημα δεν λειτουργεί ιδιαίτερα αποδοτικά, λόγω της στάσης του σώματος στον ύπνο. Εάν καταναλωθεί ένα μεγάλο ή "βαρύ" γεύμα λίγη ώρα πριν τον ύπνο, μπορεί να πυροδοτήσει κρίση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή να μην επιτρέψει στον οργανισμό να περάσει στα βαθύτερα στάδια του ύπνου. Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν να εκδηλωθούν πιο εύκολα σε άτομα που πέφτουν για ύπνο πριν χωνέψουν το φαγητό.

Αλκοόλ. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί είναι το ιδανικό συνοδευτικό για το βραδινό γεύμα, ωστόσο η υπερκατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με διακοπές στον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, η επίδραση του αλκοόλ στους μύες της ρινοφαρυγγικής οδού αυξάνει τις πιθανότητες ροχαλητού.

Καφεΐνη. Καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές. Αρκετά αναψυκτικά, το τσάι, διάφορα ενεργειακά ποτά αλλά και η σοκολάτα περιέχουν καφεΐνη, οπότε τα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο πρέπει να αποφεύγουν αυτά τα προϊόντα από το απόγευμα και μετά.


Ηλεκτρονικές συσκευές. Το φως που εκπέμπουν οι ηλεκτρονικές συσκευές «απορρυθμίζει» το βιολογικό ρολόι και καθυστερεί τον ύπνο, καθώς προωθεί την εγρήγορση. Μη χρησιμοποιείτε λοιπόν ηλεκτρονικές συσκευές όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι. Επίσης αποφύγετε να δείτε στην τηλεόραση σειρές και ταινίες που μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή τρόμο.

Επίσης, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού ή άλλων ροφημάτων πρίν τον ύπνο, έχει σαν αποτέλεσμα να επισκέπτεσθε 2-3 φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας την τουαλέτα! 

Τέλος το κατάλληλο στρώμα, η σωστή στάση στο κρεβάτι (προτιμότερο στο πλάι και όχι μπρούμυτα ή ανάσκελα), καθώς και η θερμοκρασία του χώρου, συμβάλλουν σημαντικά στον καλό ύπνο.

Πηγές: Στοιχεία από healthview.gr, onmed.gr, sigmalive.com







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου