6 Μαΐου 2016

Γιατί έχουμε ανήσυχο ύπνο την πρώτη νύχτα σε άγνωστο μέρος;

Το έχουμε παρατηρήσει όλοι. Όταν βρεθούμε σε ένα περιβάλλον που δεν μας είναι αρκετά γνώριμο την πρώτη νύχτα δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε. Και όταν τελικά μας πάρει ο ύπνος αυτός είναι ανήσυχος και με διακοπές. 

Είναι το φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν το «σύμπτωμα της πρώτης νύχτας»
και έρχεται από τα βάθη της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Το μισό μέρος του εγκεφάλου μας παραμένει σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενο κίνδυνο. Ο Ιάπωνας ερευνητής Masako Tamaki εξηγεί: «Αυτός ο μισός ύπνος είναι μία δεικλίδα ασφαλείας, για να παρακολουθεί ο εγκέφαλός μας άγνωστες και ανεπιθύμητες δραστηριότητες». 

Η λειτουργία αυτή μοιάζει αρκετά με μία αντίστοιχη εγκεφαλική κατάσταση που συναντάμε στα θαλάσσια θηλαστικά και στα πουλιά. Στις φάλαινες και τα δελφίνια, το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου τους κατεβάζει «διακόπτες» κατά την διάρκεια του ύπνου, την ίδια στιγμή που το άλλο ημισφαίριο παραμένει δραστήριο. Αυτό επιτρέπει στα δελφίνια να κοιμούνται ενώ παράλληλα να μπορούν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να πάρουν αέρα. Τα πουλιά κάνουν το ίδιο στις μεγάλες αποδημίες, ώστε να μπορούν να κοιμούνται και να ταξιδεύουν την ίδια στιγμή.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν παρουσιάζει την ίδια ασύμμετρη λειτουργία, αλλά έχει αυτή την δυνατότητα σε μικρότερο βαθμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο 
της «πρώτης νύχτας» μειώνεται κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες ύπνου, για να ατονίσει εντελώς στη συνέχεια. 

Πηγή: Στοιχεία από www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου