9 Μαΐου 2016

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν

Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, λίγες μόνον ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, η οποία επρόκειτο να αποφασίσει ως προς την περαιτέρω παραμονή του στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος.

Στη σύντομη δήλωσή του ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

"Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον", τόνισε χαρακτηριστικά.

Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα, σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε δεχθεί τελευταία έντονη κριτική.

Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για στροφή του "180 μοιρών" στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητα του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3%. 

Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το "εκλογικό φιάσκο", αλλά υπήρχαν και λόγοι που έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την "ενδοτικότητά" του απέναντι στον - σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο - εταίρο του, το Λαϊκό Κόμμα. 

Πηγή: www.amna.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου