7 Μαΐου 2016

Ούντο Στάινμπαχ: «Η Τουρκία στον δρόμο προς τον αυταρχισμό»

από τη Deutsche Welle

Με τον Ταγίπ Ερντογάν να παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής, η χώρα κινείται σε τροχιά αυταρχισμού, επισημαίνει ο ισλαμολόγος Ούντο Στάινμπαχ, εκτιμώντας ότι ο τούρκος πρόεδρος «έχει ξεγράψει» την ΕΕ.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία εντείνουν τη γενικευμένη ανησυχία για την πορεία που ακολουθεί χώρα υπό την εξουσία του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Αυτός παραμένει αναμφίβολα ο κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Τουρκία παρά το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες του προέδρου είναι συνταγματικά κυρίως εθιμοτυπικές. Η πολιτική κυριαρχία του τούρκου προέδρου αποδείχθηκε για άλλη μια φορά περίτρανα στην υπόθεση της επικείμενης απομάκρυνσης του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ανακοίνωσε προχθές ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία και την προεδρία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP.

Ο Ούντο Στάινμπαχ, ισλαμολόγος και μέλος του Ιδρύματος Επιστήμη και Πολική του Βερολίνου, εκτιμά ότι το τελευταίο διάστημα ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπήρξε αισθητά «αυτόνομος» παρότι, όπως επισημαίνει ο κ. Στάινμπαχ, «είχε στην πράξη ανέλθει στην εξουσία ως μαριονέτα». Σύμφωνα με τον γερμανό αναλυτή, ο πρόεδρος Ερντογάν έβαλε φραγμό στην προσπάθεια του Αχμέτ Νταβούτογλου να οργανώσει δικές του δομές εξουσίας. 


«Ο Ερντογάν μεριμνά για την οικογένειά του»

Όπως υπογράμμισε μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio Kultur, «η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πολιτικών δεν αφορά μόνο το ζήτημα ενός αμφιλεγόμενου νέου προεδρικού Συντάγματος, αλλά για τον Νταβούτογλου έπαιζε σημαντικότερο ρόλο και η σχέση με την ΕΕ. Σε αντίθεση με τον Ερντογάν, ο οποίος είχε ήδη ξεγράψει τη συμμετοχή της Τουρκίας ως μέλος στην ΕΕ, ο Νταβούτογλου την επιδιώκει ακόμη. Και η συμφωνία στο προσφυγικό ήταν μια συμφωνία στο πλαίσιο αυτής της ευρωτουρκικής σχέσης. (…) Επιπλέον είναι και το κουρδικό ζήτημα. Πιστεύω ότι ο κ. Νταβούτογλου θα ήταν πρόθυμος να καταθέσει και πάλι πολιτικές προτάσεις στους Κούρδους».

Ο Ούντο Στάινμπαχ ασκεί σκληρή κριτική στον τρόπο διακυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρώντας ότι ο τούρκος πρόεδρος «κυβερνά ανερυθρίαστα» και έχει την τάση να υποβαθμίζει άλλους πολιτικούς. Όπως υπογράμμισε, «αυτό προκαλεί βεβαίως ανησυχία, διότι η Τουρκία βρίσκεται στον δρόμο προς τον αυταρχισμό».

Σχολιάζοντας, τέλος, το ενδεχόμενο διάδοχος του Αχμέτ Νταβούτογλου να γίνει ο νυν υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι και γαμπρός του προέδρου Ερντογάν, ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας παρατήρησε ότι «ο Ερντογάν μεριμνά εντατικά για την οικογένειά του, εμφανώς όχι μόνο πολιτικά αλλά και υλικά».

Deutschlandradio Kultur, Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: http://dw.com/p/1IjZC






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου