3 Μαΐου 2016

Moody's: Κίνδυνος για νέα κρίση ρευστότητας

Ως πιστωτικά αρνητική («credit negative») χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody's την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ενώ διαβλέπει κίνδυνο ρευστότητας αλλά και πολιτικής αβεβαιότητας.

Όπως προειδοποιεί ο οίκος, οι καθυστερήσεις ενισχύουν τον κίνδυνο νέας κρίσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ενώ αποτρέπουν την όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα επιβαρύνει την οικονομική εμπιστοσύνη.

Η επόμενη δόση των 5,7 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης, θα λάβει χώρα μόνο μετά από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. "Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις που παραπαίουν, αυξάνουν το ρίσκο συμπίεσης της ρευστότητας”, αναφέρει η Moodys.

Μετά από μήνες με σχετικά μικρές ανάγκες αποπληρωμής χρέους, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει από τώρα και μέχρι τον Δεκέμβριο, 7,5 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

"Η εκτίμησή μας είναι ότι περίπου τα δύο τρίτα του συνολικού ποσού (5 δισ. ευρώ) πρέπει να καταβληθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, και ότι η Ελλάδα χρωστά τα περισσότερα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Οι υποχρεώσεις προς τους ιδιώτες είνα περιορισμένες. Εκτός των πληρωμών, η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει και το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα”, αναφέρει η Moody’s.

Επιπλέον, αναφέρει η Moody’s, έχει αυξηθεί για άλλη μία φορά η πολιτική αβεβαιότητα, ενώ διαβλέπει ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως η ΝΔ «προηγείται στις δημοσκοπήσεις». 

Πηγές: Στοιχεία από www.capital.grwww.skai.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου