29 Ιουλίου 2016

Κύπρος: Τι είδους διχοτόμηση θέλουμε;

 λύση ομοσπονδίας είναι μονόδρομος, ακόμα και αν το μέλλον δεν είναι άλλο από την οριστική διχοτόμηση" τονίζει ο Διονύσης Διονυσίου σε άρθρο του στην εφημερίδα "Πολίτης" με αφορμή την 42η θλιβερή επέτειο από εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Και συνεχίζει αναφέροντας, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται,
 ότι "αν καταλήξουμε στη διχοτόμηση μέσω της διάλυσης ενός ομοσπονδιακού κράτους εντός της ΕΕ θα είναι η καλύτερη δυνατή διχοτόμηση που θα μπορούσαμε να έχουμε". Είναι μια άποψη. Ας δούμε όμως στη συνέχεια τα βασικά της σημεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαραίτητα συμφωνούμε, σε ένα απόσπαμα του άρθρου:   

Τίτλος άρθρου: Τι είδους διχοτόμηση θέλουμε;
του Διονύση Διονυσίου

Το εφικτό

Το εφικτό, όπως προκύπτει από την καθημερινότητά μας, είναι να κτίσουμε με ορθολογισμό τον δύσκολο δρόμο που θα μας οδηγήσει στο μέλλον. Ακόμα και αν το μέλλον δεν είναι άλλο από την οριστική διχοτόμηση, πιστεύω ότι η λύση ομοσπονδίας είναι μονόδρομος.

Χωρίς λύση ομοσπονδίας, διά της παραμονής δηλαδή στο status quo, η διχοτόμηση θα προκύψει με την πάροδο του χρόνου προς ζημία και των Ε/Κ και των Τ/Κ. Οι Ε/Κ θα παραμείνουν ένα αλυτρωτικό κράτος στο 64% της εδαφικής επικράτειας της χώρας κινδυνεύοντας μέσα από έναν ταχέως εκκολαπτόμενο εθνικισμό να χάσουν και την υπόλοιπη Κύπρο. Οι Τ/Κ θα απορροφηθούν από την Τουρκία και θα υποχρεωθούν ως επαρχία να αποτελούν μέρος μιας προβληματικής χώρας στην οποία πότε κάποιος κομματάρχης και πότε ο στρατός θα κάνουν στη ζωή τους κουμάντο. Αν αυτό θέλουν, ας συνεχίσουν να επιμένουν να σαμποτάρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις 4 βασικές ελευθερίες για 800.000 Ε/Κ, παραμένοντας έτσι εκτός ΕΕ, για να επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση σε 80 εκατ. Τούρκους που κάποια στιγμή θα τους φορέσουν τουρμπάνι. Αν αυτό θέλουν οι Ε/Κ, ας συνεχίσουν να βλέπουν την ομοσπονδία ως έναν δούρειο ίππο για να ελέγξουν ξανά την τ/κ κοινότητα.

Με λύση ομοσπονδίας οι Ε/Κ θα πάρουν έδαφος και οι τ/κ πολιτική αναγνώριση. Ολόκληρη η Κύπρος θα γίνει μέρος της ΕΕ με αποτέλεσμα σταδιακά να περιορισθεί ο ρόλος της Τουρκίας στην Κύπρο. Με προοπτική η ομοσπονδία μας να γίνει πολιτειακό μοντέλο για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Από την άλλη, εγγυάται κανένας ότι αυτή η ομοσπονδία θα λειτουργήσει; Όχι. Εδώ κινδυνεύει με διάλυση η Μεγάλη Βρετανία. Αν η ομοσπονδία δεν λειτουργήσει, τότε υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Είτε να γίνουμε Βέλγιο, δηλαδή μια χώρα εντός της ΕΕ χωρίς κυβέρνηση, είτε Τσεχοσλοβακία. Δηλαδή δύο κράτη που θα συνεργάζονται εντός της ΕΕ, με το κοινοτικό κεκτημένο να υπερβαίνει των εθνικών τους Συνταγμάτων, χωρίς εδαφικές διαφορές, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί μία ακόμα πολεμική αναμέτρηση. Βεβαίως υπάρχουν πάντα και οι καχύποπτοι οι οποίοι πιστεύουν ότι η ομοσπονδία θα κοπεί και θα ραφτεί στα μέτρα της Τουρκίας. Και έχουν δίκαιο να το σημειώνουν ειδικά μετά το αποτυχόν πραξικόπημα. Μια τέτοια λύση όμως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και κάποια στιγμή ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να βρει το κουράγιο να βγει και να το πει δημόσια. Από την άλλη βέβαια η παραμονή στο status quo τι σημαίνει; Είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να ζούμε σε μια διχοτομημένη χώρα με 40.000 στρατιώτες στο σβέρκο μας; Το κλειδί της επιτυχίας της ομοσπονδίας είναι ο λαός της Κύπρου: όσο περισσότερο οι Τ/Κ πιστεύουν στην ΕΕ, τόσο λιγότερη θα γίνεται η εξάρτησή τους από την Τουρκία. Όσο πιο πετυχημένη είναι η λύση, τόσο περισσότερο οι Ε/Κ θα θεωρούν ότι η Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως μια σύμμαχος και φίλη χώρα στον βορρά.

Εν κατακλείδι εμείς οι Κύπριοι (Ε/Κ και Τ/Κ) θέλουμε λύση ομοσπονδίας όχι για το καλύτερο και το χειρότερο, αλλά για το καλύτερο και το λιγότερο κακό. Αν παραμείνουμε στο status quo θα καταλήξουμε στη χειρότερη δυνατή διχοτόμηση. Διά της ομοσπονδίας μπορεί να καταφέρουμε το καλύτερο δυνατό. Αν βέβαια καταλήξουμε στη διχοτόμηση μέσω της διάλυσης ενός ομοσπονδιακού κράτους εντός της ΕΕ θα είναι η καλύτερη δυνατή διχοτόμηση που θα μπορούσαμε να έχουμε, όσο πολιτικά οξύμωρο κι αν ακούγεται. Το κυπριακό πρόβλημα θα παραμείνει, αλλά θα είναι ελεγχόμενο ευρωπαϊκό, πλέον, πρόβλημα. Με τα σύνορά μας καθορισμένα δεν θα έχουμε πλέον άλλη αιματοχυσία, ενώ οι βασικές ελευθερίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς προβλήματα. Βεβαίως είναι προτιμότερο να σκεφτόμαστε για το καλύτερο δυνατό σενάριο. Να βρούμε μια σωστή λύση που να αντέξει στον χρόνο με αποτέλεσμα να ζήσουν οι Τ/Κ καλά κι εμείς καλύτερα:

τ"Κι αν λέω ψέματα κι αν λέω παραμύθια
μην με μαλώνεις, μόνο δώσε μια βοήθεια
το άδειο μας πρόσωπο η Κύπρος το πληρώνει." 


Πηγή: politis.com.cy
Το σκίτσο είναι του ΑΤΑΝ (Θανάση Παπασπυρόπουλου)

1 σχόλιο:

  1. Αυτός ο Διονυσίου τουλάχιστον ξέρει τι ζητάει και τι τον περιμένει. Γιατί αυτοί οι Κύπριοι γενικά δεν ξέρουν τι θέλουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή