23 Ιουλίου 2016

Ψυχικά ασθενής ο δράστης του Μονάχου

Η χθεσινή επίθεση που αιματοκύλισε το Μόναχο διαπράχθηκε από έναν νεαρό μανιακό που έπασχε από ψυχιατρική διαταραχή, δεν είχε καμία σχέση με τη τζιχαντιστική δράση. Ο 18χρονος δράστης ονομάζεται Νταβίντ Αλί Σόνμπολι,
έχει γεννηθεί στο Μόναχο από γονείς που έφθασαν στη Γερμανία από το Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Φοιτούσε σε σχολείο της πόλης, ενώ υπήρξε κατά το παρελθόν θύμα bullying από συνομηλίκους του. Προερχόμενος από σιιτική οικογένεια, είχε ασπασθεί πρόσφατα τον χριστιανισμό, εξ ού και το όνομα Νταβίντ, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών. 

«Εκκινούμε από τη αρχή ότι πρόκειται για μία κλασική ενέργεια μανιακού, που καταλήφθηκε από αμόκ και ενήργησε «χωρίς πολιτικά κίνητρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Μονάχου Τόμας Στάινκραους-Κοχ. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση με το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Αντρέ. 

Χθες το απόγευμα άνοιξε πυρ στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου και γύρω από αυτό. Εδρασε μόνος και όπως φαίνεται είχε προετοιμάσει την επίθεση. Έστησε στα θύματά του παγίδα προσκαλώντας τα μέσω του Facebook στο συγκεκριμένο εστιατόριο McDonald's όπου υποτίθεται ότι θα υπήρχαν προσφορές.

Άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 9 άτομα και τραυματίζοντας 21. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι έφηβοι ή νεαροί ενήλικες. Σύμφωνα με την αστυνομία τα θύματα ήταν ηλικίας 14 έως 21 ετών καθώς και μια γυναίκα 45 ετών. Ένας Έλληνας, τρεις Τούρκοι και τρεις Κοσοβάροι είναι ανάμεσα στα 9 θύματα. Στη συνέχεια τραυματίσθηκε από την αστυνομία και αυτοκτόνησε. Στο σακίδιό του βρέθηκαν 300 σφαίρες, οδηγώντας στην υπόθεση ότι σχεδίαζε να σκοτώσει πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Η έρευνα οδηγεί σε σύνδεση με τον νορβηγό δολοφόνο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ. «Η σχέση είναι προφανής», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μονάχου, τονίζοντας ότι η επίθεση στο Μόναχο πραγματοποιήθηκε ακριβώς πέντε χρόνια μετά τη σφαγή των 77 ανθρώπων από τον ακροδεξιό Νορβηγό, στις 22 Ιουλίου 2011. Υλικό για τη σφαγή της Ουτόγια, αλλά και για μία άλλη τραγωδία του 2009 στη Γερμανία, όταν 17χρονος σε αμόκ σκότωσε 15 ανθρώπους, βρέθηκαν στο δωμάτιο του Γερμανο-Ιρανού δράστη της επίθεση του Μονάχου. Αλλά, αν ο νεαρός έτρεφε έντονο ενδιαφέρον για τις μαζικές δολοφονίες, τίποτε δεν δείχνει ότι συμμεριζόταν τις πολιτικές απόψεις του Νορβηγού.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr) και Deutsche Welle (dw.com

Σχετική ανάρτηση: Μόναχο: Αιματηρή επίθεση σε εμπορικό κέντρο






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου