27 Ιουλίου 2016

Το σκοτεινό όραμα του Donald Trump


Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View / capital.gr

Ο Donald Trump ήταν ακριβώς όπως τον περίμενε κανείς όταν αποδέχτηκε επίσημα το χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητας από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Τροφοδότησε φόβους περιγράφοντας τη δυστοπία μιας χώρας που έχει συντριβεί από το βίαιο έγκλημα και πολιορκείται από τους παράνομους μετανάστες. Έδωσε ουτοπικές υποσχέσεις που είχαν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα και τον ορθολογισμό. Κάλεσε για μια νέα εποχή απομονωτισμού στην οποία η Αμερική θα αποκοπεί από την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που τόσες γενιές πολιτών θυσιάστηκαν για να χτίσουν και να διατηρήσουν. Και πέρα από το σύνθημα που ποτέ δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει, δεν έδωσε καμία αίσθηση πίστης στα μεγάλα πλεονεκτήματα της Αμερικής. 


Με λίγα λόγια: Ήταν η πιο ενοχλητική, δημαγωγική, εκτός τόπου και χρόνου ομιλία που έχει δώσει ποτέ υποψήφιος κόμματος στη σύγχρονη πολιτική εποχή. Δεν προκαλεί έκπληξη που τόσοι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι -συμπεριλαμβανομένων του Γερουσιαστή Ted Cruz του Τέξας και του κυβερνήτη του Οχάιο John Kasich- αρνούνται να αποδεχτούν τον Trump. Όταν η ιδέα της "ψήφου κατά συνείδηση" αποτελεί πηγή διαίρεσης μέσα σε ένα κόμμα, κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Η κύρια προεκλογική εκστρατεία κατέστησε σαφές ότι οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν κάποιον που να μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά μην έχοντας επιλογές, κατέληξαν αντ’ αυτού στον πωλητή φιδέλαιου. Ο Trump παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματία, αλλά κοιτάζοντας λίγο βαθύτερα γίνεται ξεκάθαρο πως ακόμη κι αυτό -όπως και πολλά άλλα που λέει- είναι μια οφθαλμαπάτη. Σε μια εποχή που οι ΗΠΑ χρειάζονται έναν συνετό και υπεύθυνο οδηγό, ο Trump δείχνει ακατάλληλος για το ρόλο.

Κατά το παρελθόν έτος "έτρεξε" μια εκστρατεία που στερούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου ουσίας και ήταν γεμάτη κακοσχεδιασμένες και απερίσκεπτες ιδέες. Μόλις αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, ο Trump άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν πρόθυμος να εγκαταλείψει τη δέσμευση της Αμερικής απέναντι στους Ευρωπαίους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Η ομιλία του Trump παρέθεσε ορισμένα πραγματικά προβλήματα: απαρχαιωμένες υποδομές, ανεπαρκή σχολεία, υπερβολικές ρυθμίσεις, αυξημένες ανησυχίες για την ασφάλεια, υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά, όπως και στην προεκλογική εκστρατεία, δεν πρόσφερε λεπτομέρειες για τον τρόπο που σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει. Αντ 'αυτού, προαναγγέλλει μόνο χάος και οικονομική δυσπραγία.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Trump ανέφερε πως αυτή η ομιλία θα θύμιζε την ομιλία αποδοχής του χρίσματος του Richard Nixon το 1968 όταν εκείνος περιέγραφε μια χώρα στο χείλος του χάους. Πράγματι τη θύμισε και όχι μόνο επειδή επανειλημμένως χρησιμοποιούσε τη φράση "νόμος και τάξη".

Ωστόσο αυτή η ομιλία αντικατόπτριζε καλύτερα τα λόγια που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος του Nixon, Spiro Agnew ο οποίος είπε: "Έχουμε να κάνουμε με ορδές κροίσων του αρνητισμού". Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Μόνο που τώρα υπάρχει ένας στο κορυφαίο πόστο των Ρεπουμπλικάνων. 

Πηγή: www.capital.gr 
Φωτογραφία: EPA/SHAWN THEW από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημείωση: Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε το χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητας των Ρεπουμπλικάνων την περασμένη Πέμπτη. Η ομιλία του είχε διάρκεια πάνω από μία ώρα. Με την επίσημη αποδοχή του προεδρικού χρίσματος, ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εργασίες της κεντρικής διάσκεψης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο Κλίβελαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου