27 Ιουλίου 2016

Απορρίφθηκε η πρόταση ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο

Μητσοτάκης: Το πρόβλημα δεν είναι ο Βαρουφάκης αλλά ο ίδιος ο Τσίπρας 

Απορρίφθηκε, την Τρίτη το βράδυ, με 155 «όχι» έναντι 96 υπέρ και 20 «παρών», η πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Η πρόταση δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 120 βουλευτών όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής για να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή.

Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ενώ την στήριξαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών». 

Επίθεση Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα*

Σφοδρή προσωπική επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα με συνεχείς αναφορές στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

«Ο κ. Τσίπρας δεν πήρε καν το λόγο και άφησε τον κ. Δραγασάκη σε ρόλο απολογούμενου. Με το προαύλιο τα πάει καλά. Με την ολομέλεια βλέπω να έχει κάποιες δυσκολίες», είπε στις πρώτες φράσεις της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ανέφερε δε πως ο πρωθυπουργός δεν θέλει αυτή την εξεταστική και προανήγγειλε πως αν καταψηφιστεί σήμερα το αίτημα για τη σύστασή της «στην επόμενη Βουλή αυτή η εξεταστική θα γίνει». «Φοβάστε κάτι; Δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού να μάθουμε τι ακριβώς έγινε; Ελάτε με τα στοιχεία σας να τα συζητήσουμε», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θυμάμαι στις 28 Απριλίου 2015 ο κ. Τσίπρας να λέει ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι σημαντικό asset για την κυβέρνηση και τη χώρα. Μήπως το plan B ήταν plan A και μήπως την τελευταία στιγμή ο κ. Τσίπρας φοβήθηκε και τα έδωσε όλα στους δανειστές; Αυτή είναι η κατηγορία του κ. Βαρουφάκη. Δεν υπάρχει ζήτημα Βαρουφάκη. Υπάρχει ζήτημα Τσίπρα και δεν μπορεί άλλο ο κ. Τσίπρας να κρύβεται πίσω από τον κ. Βαρουφάκη», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μόνος αυτοσκοπός είναι η νομή της εξουσίας» συνέχισε και κάνοντας λόγο για τακτικισμούς έφερε ως παράδειγμα και την απλή αναλογική αλλά και την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης για την οποία είπε ότι η κυβέρνηση την ξεκινά κατακαλόκαιρο με όρους επικοινωνίας. «Πώς έχετε το θράσος να ταυτίζετε τη δημοκρατία με την αριστερα; Είσαστε πραγματικά θλιβερός χθες κ. Τσίπρα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος 
ο κ. Μητσοτάκης στην πορεία της οικονομίας τους πρώτους έξι μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε λόγο για τεράστιο κόστος που κατά τον διοικητή της ΤΤΕ είναι 86 δις και κατά τον κ. Ρέγκλινγκ 100 δις ευρώ. Επιπλέον χαρακτήρισε το δημοψήφισμα παρωδία και είπε ότι αυτό ήταν που έκλεισε τις τράπεζες, τρομοκράτησε και γονάτισε τους Έλληνες και οδήγησε στα capital controls. 

Δραγασάκης: Δεν κερδίσαμε τη μάχη του 2015 αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται** 

Σε αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή για την περίοδο υπουργείας Βαρουφάκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

"Κατά τη γνώμη μου η πρόταση της ΝΔ απεικονίζει την αμηχανία του κόμματος να μιλήσει τόσο για το παρελθόν όσο και το μέλλον", τόνισε ο κ. Δραγασάκης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε, όταν ήρθε στη εξουσία ήταν αντιμέτωπη είτε με την υποταγή είτε με τη χρεοκοπία της χώρας.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι, εκτός από ορισμένα της στελέχη, επένδυσε στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης προκειμένου να φύγει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. "Η πρόταση της ΝΔ είναι μία προσπάθεια στρέβλωσης της πραγματικότητας, ότι η κρίση αρχίζει όταν ξεκίνησε να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ", τόνισε ακόμα.

Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε επίσης πως «Ότι έγινε το 2015 ήταν μία μάχη σε ένα πόλεμο που δεν έχει τελειώσει, - η περσινή προσπάθεια ακόμη συνεχίζεται. Ήταν ένας πόλεμος με ή χωρίς εισαγωγικά με επίδικο την δημοκρατία. Δεχθήκαμε έναν ξεκάθαρο εκβιασμό με μέσο την χρηματοπιστωτική ασφυξία αλλά αυτόν τον πόλεμο δεν το δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η χώρα. Δεν κερδίσαμε την μάχη του 2015 αλλά αυτή συνεχίζεται και αφορά όχι μόνο εμάς αλλά γενικότερα την τύχη της Ευρώπης. Μας εγκαλείτε επειδή προσπαθήσαμε. Επιχαίρεστε επειδή υποχρεωθήκαμε σε μία αναδίπλωση και η πρόταση μας ήταν η καλύτερη δυνατή λύση» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Πηγές:
* Στοιχεία από kathimerini.gr
** Στοιχεία από skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου