20 Ιουλίου 2016

Τρεις ανησυχίες της Δύσης για την Τουρκία

"Η αναταραχή μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία στις 15-16 Ιουλίου, κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει... Οι Δυτικοί ηγέτες έχουν τρεις ανησυχίες στο μυαλό τους: την στρατιωτική αξιοπιστία, το κράτος δικαίου και την ιδεολογική μετατόπιση της Τουρκίας μακριά από τη Δύση" σημειώνει ο Marc Pierini σε άρθρο του στο carnegieeurope.eu που αναδημοσιεύει το capital.gr. Και συνεχίζει αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Στους στρατιωτικούς κύκλους των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσε μεγάλη έκπληξη, αλλά το πιο σημαντικό, τα μέτρα που ελήφθησαν μετά απο αυτό, έχουν εγείρει ερωτήματα για την αξιοπιστία της Τουρκίας ώς σύμμαχος... Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για αμφιβολίες σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας...

Είναι η αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος, ένα κύμα αβεβαιότητας σε όλες τις τουρκικές δυνάμεις; Η συνεχιζόμενη καταστολή μήπως πρόκειται να αποσταθεροποιήσει τον τουρκικό στρατό ακόμη περισσότερο; Η τουρκική ηγεσία θα επιλέξει μια πιο λαϊκιστική, αντί-δυτική αφήγηση για εσωτερικούς λόγος και θα προκαλέσει μια κρίση σχετικά με την έκδοση του Τούρκου κληρικού Fethullah Gullen από τις ΗΠΑ; Επειδή επιχειρήθηκε ένα πραξικόπημα, επειδή πρόκειται να τιμωρηθούν σκληρά ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας, η αξιοπιστία της Τουρκίας ως ένας δυτικός σύμμαχος, είναι τώρα υπό έλεγχο. 


Το κράτος δικαίου είναι η δεύτερη ανησυχία. Στη διάρκεια της νύχτας της 15ης προς 16 Ιουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ έσπευσαν να υπερασπιστούν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τον πρόεδρο έναντι της στρατιωτικής εξέγερσης. Αλλά, εάν ακούσει κανείς προσεκτικά τι είπαν στα αλήθεια, είναι σαφές ότι το δυτικό αφήγημα για το κράτος δικαίου, ισχύει τόσο για την αποκήρυξη της απόπειρας πραξικοπήματος και για την συμπεριφορά μετά από το πραξικόπημα.

Οι δυτικοί ηγέτες ζητούν μια δικαστική διαδικασία κατά των στρατιωτικών που συμμετείχαν. Κρίνοντας από τις περισσότερες των 6.000 συλλήψεων στο στρατό και στο δικαστικό σώμα, το λαϊκιστικό αφήγημα και τις εικόνες στην τηλεόραση, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Πολλοί δικαστές και εισαγγελείς έχουν συλληφθεί όπως και ακαδημαϊκοί και επιχειρηματίες. 8.700 αστυνομικοί και αξιωματικοί της χωροφυλακής έχουν ανακληθεί από τις θέσεις τους. Και ανεξάρτητα websites έχουν κλείσει. Από τις πρώτες ώρες της επιχείρησης, ακόμη και προτού η ηγεσία είναι βέβαια ότι θα επικρατήσει, όλο το πραξικόπημα είχε αποδοθεί ξεκάθαρα στο κίνημα Gullen. Υπάρχει τώρα μια διακριτή κλίση προς πιο αυταρχική διακυβέρνηση...

Υπάρχει μια τρίτη ανησυχία σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος: η πιθανή επιτάχυνση της μετακίνησης της Τουρκίας προς μια θρησκευτικά συντηρητική δομή της εξουσίας. Δύο βασικά γεγονότα έλαβαν χώρα μέσα σε ώρες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος: ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως το πραξικόπημα ήταν "ένα δώρο από το Θεό" που θα επέτρεπε την εκκαθάριση του στρατού. Και οι ιμάμηδες στα 80.000 τεμένη της χώρας, έλαβαν εντολή να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν την δημοκρατία. Η ανακοίνωση των ιμάμηδων ξεκινούσε με τις λέξεις "με εντολή του προέδρου μας και του Diyanet (της θρησκευτικής διεύθυνσης της πολιτείας)". Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που τα τεμένη χρησιμοποιούνται σε όλη την χώρα για πολιτικούς σκοπούς σε ένα τέτοιο τεταμένο πλαίσιο. Αυτό αναπόφευκτα αυξάνει την ήδη οξεία πόλωση της χώρας.

Η δημοκρατία της Τουρκίας και η δυτική σχέση της, μπορεί να καταλήξουν να είναι τα πρώτα θύματα του πραξικοπήματος".

Ολόκληρο το δημοσίευμα στο: http://www.capital.gr/story/3142343
Μπορείτε να δείτε το αρχικό κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/?fa=64106






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου